Csütörtök, 2020. július 9.
LUKRÉCIA napja
Menü

Köztér

Hétfő, 2012. szeptember 17. | F. I.

Amit az új tanévről tudnod kell


Egy hét késéssel és számos – pedagógusokat és diákokat egyaránt érintő – változással kezdődött el hétfő reggel a 2012-2013-as tanév több mint 3,2 millió iskolás és óvodás számára. Maros megyében közel 95 ezer diák kezdi a tanévet, 5600 diák – közülük 2105 magyar – életében először lép be az iskolába, 4374 hatéves a nulladik osztályos lesz. A színmagyar iskolaként működő Bolyai Farkas Elméleti Líceumban 146 I–IV. osztályos, 109 V–VIII. osztályos és 917 középiskolás összesen 1420 diák kezdte el az új tanévet, a Református Kollégiumban pedig 248.

Az idei tanévben 36 hét, azaz 178 munkanap lesz – a végzősök 33 hetet járnak iskolába, négy hetet tart ugyanis az érettségi vizsgák időszaka. Az első vakáció november 5-e és 11-e között lesz, de ekkor csak az óvodások és elemisek pihenhetnek. A karácsonyi vakáció december 22-e és január 13-a között lesz. A második félév 2013. január 14-től június 22-ig tart – a tavaszi vakáció 2013. április 6-e és 14-e között lesz.

A diákoknak az első félévi dolgozatot 2012. november 30-ig, a második félévit 2013. május 25-ig kell megírniuk.

A 2012-2013-as tanév újdonsága a másodikosok képességfelmérése lesz – a felmérést 2013. május 14-én és 15-én tartják, ezeken akarja felmérni a szaktárca azt, hogy két év iskola után a diákok mennyire tudnak írni, olvasni és számolni. Emellett a negyedikesek tudást is felmérik (mintavételszerűen), és kiértékelik a hatodikosok tudását is.

Idén először több mint 127 ezer előkészítő-osztályos gyermek kezdte meg az iskolát, ezzel 2 millió 575 ezerre emelkedett az iskolások száma az országban. Az előkészítő osztályokba azokat írták be, akik a tanévkezdésig betöltötték a hatodik életévüket.

A nulladik osztály célja, hogy felkészítse a gyerekeket a közösségi életre és fejlessze kommunikációs készségeiket. Ezeket a feladatokat az óvodai előkészítő csoportok is ellátták, de az óvoda nem volt kötelező. Az előkészítő osztályban tíz különböző tanórát tartanak a gyerekeknek: román nyelvű kommunikáció, anyanyelvű kommunikáció, társadalmi nevelés, vallás, matematika és környezetismeret, rajz és kézimunka, zene és mozgás, számítógép-kezelés, torna, személyiségfejlesztés.

Victor Ponta miniszterelnök a Târgu Jiu-i Spiru Haret főgimnázium tanévnyitóján azt mondta, hasznosnak és jónak tartja az iskola-előkészítő osztályt, de annak a helye szerinte az óvodában és nem az iskolában van. „Úgy vélem, a legkisebbeknek ott kell maradniuk az óvodában, ahol elkezdték, és jöjjenek majd iskolába, mikor első osztályosok lesznek” – mondta a kormányfő.

A nulladik osztály körül egyébként az utóbbi időszakban ismét nagy a bizonytalanság és bizalmatlanság, amit csak erősít az a tény, hogy a képviselőház hallgatólagosan elfogadta az előkészítők bevezetésének az elhalasztását. A szaktárca az első félév végi kiértékelő után dönt az előkészítők további sorsáról.

Az iskolai év megkezdésekor a nulladik osztályok mellett bizonytalan a kétszintes érettségi sorsa is, amelynek bevezetéséről ma dönt a szenátus. Ecaterina Andronescu oktatási miniszter kitart az új érettségi rendszer bevezetése mellett (a diákok választhatnak a már hagyományos országos érettségi, illetve a szakmai érettségi között) és azt nyilatkozta, hogy ha kell, kormányrendelettel is bevezetik azt.

Daniel Funeriu volt tanügyminiszter teljességgel elhibázott lépésnek tartja a többszintes érettségi bevezetését. „Nevetséges az ilyen buletin-típusú érettségi. Ezen a vizsgán azok kell átmenjenek, akik tanulnak. A jelenlegi kormány azoknak is érettségi diplomát akar adni, akik nem is érdemlik meg azt. Valaki megkérdezte azt a százezer diákot, akinek sikerült az érettségije, hogy normálisnak tartják-e ezt? Azt hiszem, hogy ezzel a Szociál Liberális Szövetségnek csak a szavazatszerzés a célja” – jelentette ki a gandul.info portálnak adott nyilatkozatában Funeriu.

 Az új tanév a tanárok számára is tartogat meglepetést: a címzetes tanári vizsgát ezentúl az iskolák szervezik meg és nem az oktatási minisztérium, ami azt jelenti, hogy a tanintézmények közvetlen módon alkalmazhatják a pedagógusokat. További újdonság, hogy kezdő tanárok egy évig egyik idősebb kollégájuk felügyelete alatt dolgoznak. Pénzügyi fronton azt érdemes tudni, hogy idéntől bevezetik a normatív finanszírozást, így a magániskolába járó diákok után is 3000 lejt fizet.