Vasárnap, 2019. szeptember 22.
MÓRIC napja
Menü

Köztér

Kedd, 2012. július 3. | Szerk.

Antonescu az ország második embere


Crin Antonescut a Nemzeti Liberális Párt elnökét választotta a szenátus elnökévé kedd este a felsőház, az erre a célra összehívott rendkívüli parlamenti ülésszakon. A döntés értelmében Traian Băsescu államfő után Crin Antonescu lett az ország második embere. Vasile Blaga leváltott házelnök egyébként, akit hétvégén a Demokrata Liberális Párt (PDL) elnökévé választottak, „államcsínynek” nevezte a rendkívüli ülésszak összehívását. Erről egyébként a kormánytöbbségű házbizottság döntött, viszont a PDL szerint rendkívüli ülésszakot csak a szenátus elnöke hívhat össze. A leváltás mellett 70 szenátor szavazott, ehhez viszont egyszerű többség, 63 szavazat is elegendő lett volna.

A két hónapja kormányra került Szociál Liberális Szövetség azért kezdeményezte a szenátus elnökének a leváltását, mert szerinte az ellenzékbe szorult, jobbközép PDL tartozó vezető politikusai, élükön Traian Băsescu államfővel, Vasile Blaga szenátusi és Roberta Anastase képviselőházi elnökökkel, akadályozzák a szociáldemokrata-nemzeti liberális pártszövetség kormányzati munkáját.

Crin Antonescu a szenátus új elnöke (Fotó: vasarhely.ro)

„Victor Ponta és Crin Antonescu (az USL szociáldemokrata és liberális társelnöke) elindította a dzsihádot a demokratikus Románia ellen” – reagált a hírre Cezar Preda, a PDL elnökhelyettese. Az ellenzéki politikus szerint a házelnökök után az Alkotmánybíróság és az ellenzéki honatyák felmentése, a szabad sajtó és az értelmiségiek elhallgattatása következik, mindez pedig „két, lopáson és plágiumon tetten ért, alkalmatlan pártvezér diktatúrája felé vezet”.

Kijelentését alátámasztani látszik, hogy a szenátus jogi bizottsága kedden megszavazta Gheorghe Iancu ombudsman leváltását is.

Bár a döntést a két ház plénuma is jóvá kell hagyja, a leváltás azért bír különös fontossággal, mert csak az ombudmannak van joga panaszt emelni a sürgősségi kormányrendeletek ellen az Alkotmánybíróságon.

Elemzők szerint az új balliberális kormánytöbbség az államfő eltávolításához készíti elő a terepet. Ha a parlament Traian Băsescu felfüggesztéséről dönt, akkor – a leváltásról rendezendő népszavazásig – a szenátus elnöke tölti be az ideiglenes államfői tisztséget.