Péntek, 2020. október 30.
ALFONZ napja
Menü

Köztér

Kedd, 2015. január 27. | Szerk.

Áprilisra halasztott egészségügyi kártyák


A kormány február elseje helyett, két hónapos csúszással április elsejétől tenné kötelezővé az egészségügyi kártyák használatát. A következő két hónapban pedig párhuzamosan lehet majd használni az digitális kártyát és az eddig bevált módszert is.
Az eddigi terv szerint az 7 éve tervezett egészségügyi kártyák február elsejétől váltak volna kötelezővé a kórházakban, orvosi rendelőkben és gyógyszertárakban, viszont amint hírt adtunk az egészségügyi kártyák 93%-át kézbesítette a Román Posta, Maros megyében eddig a biztosítottak 95%-a kapta kézbe az új elektronikus egészségügyi kártyáját. A halasztás okát gazdagítja az a tény is, hogy sok háziorvos még nem szerezte be a leolvasó készüléket, ami segítségével aktiválhatják a kártyákat.
 
 
(Forrás: onlinereport.ro)
 
A törvény szerint a sürgősségi ellátás továbbra is ingyenes marad. Továbbá a kártyákra csak olyan személyes adatok kerülhetnek fel, amelyet a páciens engedélyez (például nem kötelező a krónikus betegségek feltüntetése, ha szervdonor vagy sem stb.).
Maros megyében 50 személy vallási okokra hivatkozva, illetve a személyiségi jogainak a megsértése miatt megtagadta az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által kiküldött elektronikus egészségügyi kártyák átvételét. A tervezet szerint ezek a személyeknek le kell adniuk egy írásos nyilatkozatot  a biztosítópénztárnál ahová tartozik, hogy vállalja döntéséért a felelősséget. Ezt követően három hónapra érvényes igazolást kap arról, hogy biztosított. Aki meggondolja magát írásban leadott kérés alapján kaphat kártyát.
 
Akik még nem kaptak kártyát, de betöltötték a 18. életévüket papírral igazolhatják, hogy biztosítottak, vagy leellenőrizhető ez a biztosítópénztár weboldalán is.
Amennyiben valaki még nem kapta kézbe a kártyáját, azok vagy a postahivatalban – amennyiben a 10 napos határidőn belül még nem küldték vissza, vagy a háziorvosaiknál juthatnak hozzá. Amennyiben a háziorvos megtagadta a kártyák kiosztását, akkor a biztosítópénztárhoz kell fordulnia. Aki egy éven belül nem veszi át a kártyáját a háziorvostól, akkor szintén a pénztárhoz kerül vissza.
 
 
(Forrás: radiotimisoara.ro)
 
Aki elveszíti a kártáját, akkor a hivatalos aktákhoz hasonlóan be kell jelentse a rendőrségnek 15 nap után hogy ellopták, majd ezt követően a projektben meg nem határozott összeg fejében 30 nap múlva majd kap egy újat, melynek szállítási költségeit is beleszámítják. Ez idő alatt igazolással bizonyíthatja az illető, hogy biztosítva van. Költségekkel jár az is, ha valaki személyes adatokat szeretne módosítani a kártyán, például névváltoztatás esetén, vagy ha új adatokat szeretne feltüntetni azon. (Mediafax/Vasarhely.ro)