Vasárnap, 2020. november 1.
MARIANNA napja
Menü

Köztér

Vasárnap, 2013. szeptember 8. | Szerk.

Aranykakas: kukorékolás helyett filmnézés


Marosvásárhely „cinefil”-jeit is becserkészi a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál – szeptember 13-a és 15-e között a város három legendás helyszínén szerveznek vetítéseket. A Kultúrpalota építésének 100. évfordulója alkalmából szervezett ünnepségsorozat részeként a szecessziós stílusú épület Nagyterme mellett a Színház téren és a legendás, egykori Aranykakas vendéglő udvarán fénylik fel a vászon.

A tiff.ro honlapon megjelent közlemény szerint a filmművészet neves szakemberei érkeznek Marosvásárhelyre: Horaţiu Mălăele, Silviu Purcărețe, Stere Gulea és Iulia Rugină rendezők, valamint Dragoş Bucur, Alexandru Papadopol és Dorian Bogută színészek. A programban szerepel a Pintilie. Cineast című DVD-csomag bemutatója is, amelyen részt vesz Lucian Pintilie rendező, a zenei kínálatról pedig a Ciocârlia, a Şuie Paparude, a Grimus, Eugenia, a Domino, a Silent Strike és Dan Basu’, Dj K-lu és Dj Sauce gondoskodik.

(Fotó: andreeasoft.blogspot.com)

Ami a mozgóképes felhozatalt illeti, a filmbarátok a következő hazai alkotásokat tekinthetik meg: Vidám temetés (Funeralii fericite, r.: Horaţiu Mălăele), Kommunista vénasszony vagyok (Sunt o babă comunistă, r. Stere Gulea), Love Building (r.: Iulia Rugină), Valahol Palilulán (Undeva la Palilula, r.: Silviu Purcărete), Egy felhő árnyéka (O umbră de nor, r.: Radu Jude), Itt… azaz ott (Aici... adică acolo, r.: Laura Căpăţână Juller). Külföldi produkciók közül levetítik többek között Pablo Berger Blancanieves, Deák Krisztina Aglaja és Kincses Réka Szülőföld, szex és más kellemetlenségek című filmjét.

A Bürger-palotaként, illetve Vörös kakasként ismert neobarokk épületet Bürger Albert építtette családja számára, 1937-ig lakott a mai Kossuth utca 106. szám alatti ingatlanban. (Bürger Albert, hosszú ideig városi tanácsos, Bernády György híve, az akkori Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, az Országos Magyar Párt tagja nemcsak sörgyáráról volt híres, de arról is, hogy ő használt elsőként Marosvásárhelyen villanyáramot az ipari termelésben, saját áramfejlesztőt is épített.)

Az 1938-as gazdasági válságban a család tönkrement és kénytelen volt eladni a villát, amelyet 1948-ban államosítottak. Az államosítás után az épületben szeszlerakatot létesítettek, az épület megrongálódott. Később az Avicola nevű tyúkfarm felújíttatta, és vendéglőt nyitott Aranykakas néven.

Az épület a rendszerváltás után másodszor is romos állapotba került, azóta a hajléktalanok lakhelyévé vált, csak néhány fényképész merészkedett be oda. Az épület előtt tábla hirdeti, hogy a romhalmaz nem a város, hanem a bukaresti Romarta Rt. tulajdona. A tulajdonos azonban nem reagál sem a felszólításokra, sem a szégyentáblák több évvel ezelőtti elhelyezésére. A városvezetés korábban lépéseket tett annak érdekében, hogy megvásárolja az épületet, a tulajdonos részéről azonban nem kapott választ. A mostani romkocsma jellegű filmvetítés viszont csak a tulajdonos engedélyével jöhetett létre, így elképzelhető, hogy a Romarta S.A. is stratégiát váltott.