Szombat, 2019. december 14.
SZILÁRDA napja
Menü

Köztér

Kedd, 2015. november 17. | Szerk.

Átment a parlamenten a Cioloș-kabinet


Nagy többséggel szavaztak bizalmat a honatyák a Dacian Cioloș kinevezett miniszterjelölt által összeállított kormánynak, a parlamenti szavazáson 389 honatya igennel, 115 nemmel szavazott. A szavazáson 509 parlamenti képviselő és szenátor volt jelen, két szavazatot érvénytelenítettek. A Cioloș-kormánynak és programjának 274 szavazatra volt szüksége, hogy az összeállt technokrata kormány átvegye az irányítást.
 
Cioloș parlamenti beszédében kifejtette: kormánya a közigazgatás hatékonyságát akarja javítani, valamint visszaszerezni a társadalom bizalmát az állami intézmények számára, és megerősíteni a demokráciát.
 
 
(Fotó: Mediafax)
 
A Dacian Cioloș által vasárnap bejelentett kormánylista kétszer módosult: a kormánylista bemutatát követő pár órán belül Liviu Dragnea PSD-elnök ráhatására az egészségügyi minisztérium élére Patriciu Achimaș-Cadariura került az 29 éves exmodell Andrei Baciu helyett, akiről alsónadrágos fotók kerültek elő. A parlamenti bizottság által meghallgatott Cristina Guseth igen gyengén teljesített, így Cioloș őt is kénytelen volt lecserélni, ma pedig Raluca Prunăt javasolta az igazságügyi minisztérium élére.
 
Nemcsak a kormánylista, hanem a kormányprogramot is utolsó pillanatban módosította a kinevezett kormányfőjelölt. Törölte a parlament és az önkormányzatok ötéves mandátumának bevezetésére vonatkozó célkitűzést. A néhány órával korábban közzétett dokumentum szerint a szakértői kormány előkészítené azokat a tervezeteket, amelyek - az európai parlamenti és az államfői mandátumhoz hasonlóan - öt évben egységesítenék az önkormányzati, parlamenti mandátumokat. 
 
A kijelölt kormányfő arra hivatkozott, hogy a politikum megújulását követelő demonstrációk számos elképzelését próbálta beépíteni a programba, de a kritikák hatására belátta, hogy egy egyéves mandátummal rendelkező kabinetnek nincs esélye ilyen reformokat végrehajtani. Kivették a kormánytervből az összeférhetetlenségről szóló törvény megerősítéséről is.
 
A módosított a kormányprogramban szerepel a választások jó lebonyolításához szükséges feltételek biztosítása és kibővítették a szállításra vonatkozó fejezetet is. Ezen kívül az új kormány az ország több repülőterét is fejleszteni akarja, meg akarják erősíteni a földrengésveszélyes műemléképületeket. A védelmi minisztérium költségvetése a GDP minimum 2 százalékát tűzték ki célul. Nem utolsó sorban a legfőbb célkitűzés között szerepel az is, hogy a kormány visszanyerje a civil társadalom bizalmát a konzultációk által.
 
Călin Popescu Tăriceanu szenátus-elnök hevesen reagált az utolsó pillanatokban beiktatott módosításokról, ugyanis véleménye szerint  felborult az eljárás folyamata, mivel a miniszterjelölteket az eredeti kormányterv alapján hallgatta meg tegnap a parlamenti bizottság. Az ALDE vezetője azt is hozzátette, hogy szerintük az kinevezett miniszterelnök „túl sokat dolgozott külföldön, s egy olyan játékba akar beszállni, amelynek még nem ismeri a szabályait”. Ennek fényében az ALDE nem szavazott bizalmat az új kormánynak.
 
A szavazás előtti nyilatkozatok alapján a PSD, a PNL, az RMDSZ és az UNPR támogatásáról biztosította Dacian Cioloșt, az ALDE és a PMP nem-el szavazott. A nagy hiányzó Victor Ponta volt, aki már korábban jelezte, hogy nem fog részt venni a szavazáson.
 
Az új kormány tagjai kedden este teszik le a hivatali esküt a Cotroceni-i palotában.