Vasárnap, 2019. augusztus 25.
LAJOS, PATRÍCIA napja
Menü

Köztér

Hétfő, 2011. november 21. | Szerk.

Az ellenzék felfüggesztené Băsescut


Felfüggesztené hivatalából Traian Băsescut az ellenzéki pártokat tömörítő Szociálliberális Unió, amelynek vezetői hétfőn bejelentették: beindítják a felfüggesztési procedúrát. A szociáldemokraták, a liberálisok és a konzervatívok azzal indokolják a felfüggesztés beindítását, hogy Traian Băsescu alkotmányt sértett, amikor egy nemrégiben tett kijelentésében kilátásba helyezte a bírói ítéletek gyakorlatba ültetésének megakadályozását. Mint ismeretes Băsescu nemrégiben úgy fogalmazott: „nincs pénz a bérek és nyugdíjak emelésére, ezért az alkotmánybíróság hiába ad igazat az ellenzék beadványának, amelyben kétségbe vonják a bérek és nyugdíjak jelenlegi szinten történő befagyasztását rögzítő törvény alkotmányosságát”.

Traian Băsescu (Fotó: dcnews.ro)

Crin Antonescu hangsúlyozta: az államfő felfüggesztése nem egy ellenzéki szeszély, nem légből kapott kezdeményezés és nem egy rossz vicc. „Meggyőződésünk, hogy tavaly december 6-a után (az államfőválasztás második fordulójának időpontja) Romániában olyan alkotmányellenes dolgok történtek, amelyek súlyosan kikezdték az ország jogállami mivoltát. A politikai aktus és akarat egyetlen ember kezébe összpontosult, annak az embernek a kezében, aki parancsol a kormánynak, hamis parlamenti többséget állított fel, és nem akarja tiszteletben tartani az igazságszolgáltatás függetlenségét” – fogalmazott az államfőre utalva a Nemzeti Liberális Párt vezetője.

Hozzátette: az ellenzéki parlamenti frakciók egy héten belül vitatják majd meg az akkorra elkészülő tervezetet, ha pedig jóváhagyják, akkor beindul az alkotmányban is rögzített felfüggesztési folyamat. Azt is kifejtette, hogy széles körű nyilvános vitát kívánnak kezdeményezni a felfüggesztésről.
Mint ismeretes, a parlamenti matematika alapján az ellenzék nem képes kellő számú szavazatot szerezni a kezdeményezéshez. Az ellenzéknek legalább 17 képviselőt és szenátort kell a hatalom oldaláról maga mellé állítania ahhoz, hogy összegyűljön a Băsescu hivatalból való felfüggesztéséhez szükséges 235 szavazat. A PSD-nek és a PNL-PC pártszövetségnek a szenátusban összesen 66, a képviselőházban 151 mandátuma van. Markó Béla miniszterelnök-helyettes kijelentette: az RMDSZ nem támogatja az államfő felfüggesztését.

Traian Băsescu államfői tisztségből való felfüggesztésével 2007-ben is próbálkozott az ellenzék, a parlament akkor megszavazta a javaslatot, a szavazópolgárok azonban elutasították az elnök leváltását.