Csütörtök, 2020. július 9.
LUKRÉCIA napja
Menü

Köztér

Péntek, 2014. február 28. | Szerk.

Az ördög próbája a nemzetiben


Radu Afrim által kitalált és megrendezett történetet, Az ördög próbája című produkciót mutatja be március első hétvégén a Tompa Miklós Társulat. Az előadás szövegének létrehozói maguk a szereposztás tagjai, a történet pedig egy sikeres üzletemberről, Ördög Miklós Leventéről szól, aki emlékezetes születésnapi díszelőadást szeretne szervezni kisfiának, kicsi Ricsinek.

 

„Nem szokványos projektem ez” – mondta az általa kitalált produkcióról Radu Afrim. Hozzátette: európai gyakorlat, amikor egy csapat együtt épít fel egy színpadi történetet, egy rendezőt megihletnek annak a társulatnak a színészei, akikkel első ízben találkozik. „Szerepek jönnek létre, a szereplők között pedig egy egész kapcsolatrendszer, egy zseniális történet. Eredetileg inkább mozgásra szerettem volna építeni a sztorit, ezért is hoztam magammal elsőként a koreográfust, Andrea Gavriliut. Persze, nem tudtam ellenállni a kísértésnek és egyre több szó, mondat került be a történetbe. Elmondtam az elképzelésem románul, majd magyar nyelvű színpadi szöveg lett belőle, ezt nyers változatban visszafordítottuk románra, majd irodalmi román nyelvre adaptáltuk. Sokat szórakoztunk, mulattunk ennek, a bemutatóig folyamatosan változó előadásnak a létrehozásakor” – fogalmazott a rendező, aki szerint a projektnek kifejezett vezetője nem volt, hiszen valamennyi alkotó a maga szakterületén vezetőnek számított.

A Tompa Miklós Társulat színészeinek szakmai felkészültségéről és nyitottságáról elismerően vélekedő Radu Afrim szerint Az ördög próbája című előadás minden néző számára más-más felfedezést, kalandot jelenthet. Azt is elmondta, hogy a közeljövőben ilyen típusú produkciókon szeretne dolgozni, hiszen sokkal nagyobb kihívást jelentenek számára, mint a kész színpadi szövegek.

Radu Afrim az ország több színházában rendezett előadásokat. 2006-ban a legjobb rendezésért járó UNITER-díjat kapta Plastilina című előadásáért, amelyet a ploiești-i Toma Caragiu Színházban vitt színre. 2004-ban Opera Prima elismerést ítélt oda neki az Anonimul Alapítvány és ugyanabban az évben nyerte el az egyedi színházi nyelvért járó CultuRAAL-díjat.

Az előadás szereplői: Berekméri Katalin, B. Fülöp Erzsébet, Bokor Barna, Csíki Hajnal, Galló Ernő, Gecse Ramóna, László Csaba, Meszesi Oszkár, Moldován Orsolya, Nagy Dorottya, Ördög Miklós Levente, Ruszuly Ervin, Lőrincz Ágnes, Somody Hajnal, Szabadi Nóra, Gergely Botond, Nagy László. A koreográfia Andrea Gavriliu munkája, díszletét Bartha József, jelmezeit pedig Cristina Milea tervezte, a zenét Vlaicu Golcea írta.