Péntek, 2020. augusztus 14.
MARCELL napja
Menü

Köztér

Csütörtök, 2015. augusztus 13. | Csonka Helga

Az egészséges életért vonultak utcára a vásárhelyiek


„Nu mai vrem să fiim gazați!” (Nem akarunk többé elgázosítottak lenni), „Stop poluării!” (Megállj a környezetszennyezésnek) – hangzott fel ma délután a közel félezer összegyűlt személy ajkáról, akik a Maros Megyei Tanács épülete előtt felvonulva egészséges életért kiáltottak.
Az igen nagyszabásúnak ígérkező demonstráció viszonylag csendesen zajlott le. A Stop Azo elnevezésű Facebook csoport által meghirdetett esemény résztvevői között akadtak bannerekkel tüntetők, egészségügyi maszkot viselők, és a román zászló is felbukkant a demonstráló tömeg soraiban.
 
 
„Azért jöttem ma ki, mert úgy gondolom, hogy az emberi egészség fontosabb, vagy legalábbis fontosabb kellene legyen, mint a pénz, az a bizonyos profit, amit az Azomureș termel. Én is ebben a közösségben élek, és nekem is számít, hogy jobb egészségben éljünk” – mondta a Vasarhely.ro-nak H. Péter, fiatal demonstráló.
 
A tüntetésre „December 21. Mártír Város” Egyesület nevében adtak le kérést a polgármesteri hivatalnál, amelyben azt kérték a kombinát vezetőségétől és a hatóságtól, hogy tartsák be az alkotmány 35. cikkét, ami az egészséges környezethez való jogról szól. Ennek alapján az állam elismeri a polgárok egészséges és ökológiailag kiegyensúlyozott környezethez való jogát. Mindemellett a szervezők és a tapssal kísérő tömeg is azt szeretné, ha a bűnvádi eljárásokért felelős intézmények kivizsgálást és eljárást indítanának a Környezetvédelmi Őrség és a Környezetvédelmi Hivatal ellen, ugyanis úgy vélik, hogy hivatali visszaélés, munkahelyi gondatlanság történt az Azomureș vegyipari kombinát kapcsán. A polgármesteri hivatal által kedden megtartott közvitán, amelyen a kombinát okozta feszültségre próbáltak megoldást találni, a leginkább illetékes intézmény, a Környezetvédelmi Őrség nem képviseltette magát.
 
Cristian Vântu családorvos a „pódiumról” szólva azt hangoztatta a tömegnek, hogy eme tüntetés nem az Azomureș ellen irányul, nem a kombinát által biztosított kétezer munkahelynek a felszámolása a cél, hanem csupán békés polgárként azt kérik, hogy a lakosság egészsége érdekében történjen valami változás az ügy kapcsán.
 
 
„Jómagam is magánszemélyként, családfőként, három gyerekes apaként vettem részt ezen a tüntetésen, hiszen nem közömbös számomra, hogy milyen környezetben fognak felnőni a gyerekeink” – nyilatkozta szerkesztőségünknek Peti András alpolgármester. Hozzátette azt is, hogy egyelőre csak reménykedni lehet, hogy eredményes lesz a mai demonstráció, viszont az RMDSZ frakciója már dolgozik azon a tanácsi határozattervezeten, amely egy népi véleménynyilvánítást egy népszavazás formájában készít elő. Peti szerint ez az elképzelés tartalmazni fog konkrét megoldási javaslatokat is, amely már rövid távon javítani fog a jelenlegi helyzeten.
 
 
A szervezők azt remélik, hogy a demonstráción elhangzott követelések nem süket fülekre találnak és konkrét lépések lesznek az ügyben, hogy a kombinát által kibocsájtott ammóniaszint többé ne lépje túl a megengedettet.
„Én azt várom, hogy komolyan fognak venni minket. Örülök, hogy az időjárási viszonyok ellenére ennyi ember kijött és közösen elmondtuk, hogy egészségesen akarunk élni. Pozitívan értékelem, hogy ennyi év után megmozdult a város” – mondta Hamar Alpár Benjámin, a „December 21. Mártír Város” Egyesület elnöke, aki hozzátette, hogy amennyiben nem látnak előrelépést az ügyben havi rendszerességgel szerveznek majd demonstrációsorozatot.
„Úgy gondolom, hogy jobb mozgósítással jövő hónapban többen leszünk. Azt is figyelembe kell venni, hogy jelenleg sokan töltik szabadságukat, de hogy ennyi ember kijött demonstrálni az már valami” – egészítette ki gondolatát a tüntetés szervezője.
 
 
A másfél órás demonstráció civilizált körülmények között, és különösebb incidensek nélkül zajlott le. 
 
Fotók: Jére Zoltán