Kedd, 2020. július 14.
ÖRS, STELLA napja
Menü

Köztér

Péntek, 2012. szeptember 21. | F. I.

Balul indult a nulladik


Rosszul vette a startot a tanügyminisztérium nulladik osztályos projektje – bár az osztálytermek zömét sikerült ellátni a mini asztalokkal és padokkal a tanításhoz elengedhetetlenül fontos speciális szemléltető eszközök még nem érkeztek meg az iskolákba. Az előkészítő osztályok pedagógusai így a saját kreativitásukra és a szülők pénztárcájára kénytelenek hagyatkozni, ha tartani akarják a lépést az új típusú tantervvel, ugyanis a főtanfelügyelő tájékoztatása szerint „nem lehet tudni, hogy mikor érkeznek az oktató- és szemléltető eszközök”. Ștefan Someșan reméli, hogy legkésőbb október közepéig megérkeznek a már több hónapja megrendelt eszközök. „Szeretnék tisztázni valamit: az előkészítő osztályokba kerülő szemléltető eszközöket nem a tanfelügyelőség kell biztosítsa, ezeket országos szinten rendeltük meg” – fogalmazott a sajtónak a főtanfelügyelő. Hangsúlyozta: egyelőre csak a mértani alakzatokat kapták meg, de a szemléltető eszközök hiánya nem akadályozza az oktatást, ugyanis nem kell minden nap használni azokat.

Maros megyében mintegy 3700 diák kezdte meg a nulladik osztályt, országos szinten több mint 127 ezer előkészítő-osztályos gyermek kezdte meg az iskolát, ezzel 2 millió 575 ezerre emelkedett az iskolások száma az országban. Az előkészítő osztályokba azokat írták be, akik a tanévkezdésig betöltötték a hatodik életévüket.

Beballagtak a nulladikosok – a nagyon beharangozott előkészítő osztályokba egy
hét után sem érkeztek meg a szemléltető eszközök

A nulladik osztály célja, hogy felkészítse a gyerekeket a közösségi életre és fejlessze kommunikációs készségeiket. Ezeket a feladatokat az óvodai előkészítő csoportok is ellátták, de az óvoda nem volt kötelező. Az előkészítő osztályban tíz különböző tanórát tartanak a gyerekeknek: román nyelvű kommunikáció, anyanyelvű kommunikáció, társadalmi nevelés, vallás, matematika és környezetismeret, rajz és kézimunka, zene és mozgás, számítógép-kezelés, torna, személyiségfejlesztés.

Victor Ponta miniszterelnök a Târgu Jiu-i Spiru Haret főgimnázium tanévnyitóján azt mondta, hasznosnak és jónak tartja az iskola-előkészítő osztályt, de annak a helye szerinte az óvodában és nem az iskolában van. „Úgy vélem, a legkisebbeknek ott kell maradniuk az óvodában, ahol elkezdték, és jöjjenek majd iskolába, mikor első osztályosok lesznek” – mondta a kormányfő.

A nulladik osztály körül egyébként az utóbbi időszakban ismét nagy a bizonytalanság és bizalmatlanság, amit csak erősít az a tény, hogy a képviselőház hallgatólagosan elfogadta az előkészítők bevezetésének az elhalasztását. A szaktárca az első félév végi kiértékelő után dönt az előkészítők további sorsáról.