Csütörtök, 2020. július 9.
LUKRÉCIA napja
Menü

Köztér

Szerda, 2012. június 20. | Tamás István

Bányavirág-sikersorozat


Tegnap este – ebben az évadban utoljára – a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház társulata ismételten telt házzal játszotta Székely Csaba Bányavirág című sikerdarabját. Úgy tűnik, hogy a Yorick stúdió és Tompa Miklós Társulat koprodukciójában megszületett előadás az eddigieknél is nagyobb érdeklődésnek örvendett (számos néző ugyanis még a pótszékekre sem fért be). Nem is csoda, hiszen a produkció ez idáig már számos szakmai díjat és pozitív nézői visszajelzést is magáénak tudhat.

A legutóbbi elismerést a XII. Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT), a legjobb előadás kategóriájában kapta meg a Sebestyén Aba által rendezett Bányavirág. Ezt a díjat pedig csak tetőzi a MASZK Országos Színészegyesület színész zsűri díja is, ugyanis a magyarországi fellépésen Viola Gábor és Bányai Kelemen Barna az előadás két főszereplője oszthatta meg a legjobb férfialakítáért járó elismerést. Meg kell említeni, hogy a Bányavirág ezelőtt egy évvel ugyanezen a fesztiválon elnyerte a Kritikusok Céhétől a legjobb darabnak járó Vilmos-díjat.

A POSZT-ra való kijutás már önmagában is hatalmas elismerést jelent, ugyanis a marosvásárhelyi színház első alkalommal vehetett részt a találkozó versenyprogramjában. Ide pedig csakis a magyar nyelvterületek legszínvonalasabb előadásait válogatják be. Erdélyből egyébként a Kolozsvári Állami Magyar Színház Hedda Gabler című előadása szállt versenybe a nagyszínpadi kategóriában, kamara előadásként pedig a marosvásárhelyi Bányavirág vett részt a versenyprogramban.

Az elismerések megünneplése alkalmából, a tegnap esti előadást követően, Gáspárik Attila vezérigazgató pezsgőbontással köszöntötte az alkotókat. Az ünnepség után Székely Csaba, a darab szerzője elmondta: „Ezek, a POSZT-on szerzett elismerések már maga, az előadás sikerei voltak. A dráma ennek csak egy részét képezi, bizonyos százalékát. A szöveg pedig, az elmúlt egy évben már megkapta a maga díjait. Ez most egy közös öröm a csapattal.”

Az említett darab ugyanakkor egy három részből álló sorozat első része volt. Az írótól azt is megtudtuk, hogy a trilógia második részét, a Bányavakságot ugyancsak Marosvásárhelyen mutatják majd be, remélhetőleg augusztus közepén, és ugyanabban az alkotói felállásban dolgoznak majd, mint a mostani előadás esetében. A Budapesti Pinceszínház nemrégiben bemutatott Bányavirága után pedig, októberben ez a társulat is műsorra tűzi a trilógia második részét. A trilógia népszerűségét tükrözi az is, hogy a harmadik dráma, a Bányavíz már idén elvitte az Örkény István Színház drámapályázatának első díját.

Viszonylag rövid idő alatt elkészült a trilógia, ezért nem kellett aggódjak a megfelelés miatt, hogy második két rész is olyan jó lesz-e mint a Bányavirág. Nem zavar, hogy kapok-e díjakat, mert nem annak a fényében születtek a darabok, de természetes, hogy a magammal szembeni elvárásaim is megnövekedtek” – mondta Székely Csaba a vasarhely.ro-nak, aki azt is elárulta, hogy a sorozat harmadik részének jogai már az Örkény István Színháznál vannak, de egyelőre még a jövő kérdése, hogy ott mikor kerül színpadra majd a darab.