Kedd, 2020. július 14.
ÖRS, STELLA napja
Menü

Köztér

Hétfő, 2013. március 25. | Kondra Tünde

Barbie és a világválság a Gében


„A szexuális életünk egy képeslapot küld nekünk, /nem tudom, hogy mit jelent, csak azt tudom, hogy tönkre ment.” A Kaukázus dalával rajtolt szombaton a kortárs drámák felolvasó-színházi előadás sorozata. A Havi Dráma a G. Caféban sorozatának elsőként MihaelaMichailov Hogyan győzi le Barbie a világválságot című drámáját mutatta Bányai Kelemen Barna, B. Szabó Zsolt, Bogár Barbara, Fülöp Beáta, Oláh Réka és Strausz Imre.

A Látó szépirodalmi folyóirat szervezésében, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház és a Művészeti Egyetem partnerségében megvalósuló rendezvény-sorozat havonta kortárs szerzők drámáját mutatná be. Mindezt pedig a számunkra már kedvelté vált irodalmi esték, koncertek, bulik, beszélgetések helyszínén, a G.-ben. A sorozat ötletgazdái arra kíváncsiak mit, miről és hogyan írnak a kortárs drámaírók, a megírt drámák hogyan működnek felolvasva a közönség számára. A Boros Kinga által fordított ultrarózsaszín Barbie-dráma nem ismeretlen a Látó olvasói számára, hisz a szépirodalmi folyóiratban 2009-ben már megjelent.

„Ez az előadás képes megváltoztatni az életed
egy óra
12 perc
és 36 másodperc leforgása alatt!” – kezdte a prológust a Patkó Éva rendezte előadást, B. Szabó Zsolt. A nagy számban összegyűlt hallgató és nézőközönség instrukciókat, használati utasítást is kapott az estéhez:

„Ha unatkozik, távozzon a sötét alatt.
A 2-es Terem illemhellyel felszerelt, kérjük, csak legnagyobb szükség esetén használják!
Tilos tartani a sort, kikerülni a sort, manipulálni a sort, alkudozni a helyekért.
Ha fázik, gondoljon arra, hogy életében legalább egyszer jobban fázott!
Ezt az előadást 12 éven aluliaknak szülők, dadus vagy másodfokú rokonok felügyelete mellett ajánljuk. Amennyiben a nyelvezetet túl sértőnek találja, helyezze gyermeke fejére a fülhallgatót. Az Ön gyermeke a KFC legújabb ajánlatát fogja hallgatni.
Az előadással kapcsolatos bármilyen elégedetlenségéről írjon a www.petitieonline.ro-raA G. kellemes estét kíván a színészek társaságában, akik még mindig, most is jól átvészelik az előadóművészeti intézményekre vonatkozó új bérezés okozta válságot.” Közben meztelen, összekuszált Barbie babák borították el a „színpadot”.

Bogár Barbara és Bányai Kelemen Barna egy párt alkottak. Ebben a párkapcsolatban a férj folyton beszél és nem dug, szereti a rózsaszínt, mindent megtervez. A feleség gyereket akar, ütemtervet készít, agyoneteti az aranyhalacskát. A férj vásárolt egy rózsaszínű Barbie-t is. „Hogy hárman legyünk. Nagy, rózsaszínű Barbie-t nagy, rózsaszínű dobozban, hozzá rózsaszínű hajkefe, rózsaszínű körömlakk, rózsaszínű határidőnapló, rózsaszínű laptop, rózsaszínű jövő” – hallhattuk a feleségtől. Tőlük megtudhatjuk, hogyan is kell elválnunk, hogyan, min és mennyit osztozzunk: „Eladásra kerültek a közös villák, a nyuszis ágynemű, a túlsúlyos halacska, a thaiföldi repülőjegyek, az Eiffel-tornyos kulcstartó, az I love Spain, rövidujjúk, a szakácskönyv, a menetrend, szaknévsor, a Bila-, Carrefour-, Ikea-, Diverta-, Mega Image-szórólapok, az értelmező szótár, az Anna Karenina, a Bűn és bűnhődés, a Hogyan legyél minta-lányod minta-apja, a Hogyan nyerd el a barátaid, kollégáid, főnököd,PR-osod, eladási igazgatód és anyád tiszteletét 19 nap alatt, a Hogyan erősítsd meg az önbizalmad azzal, hogy négyszárnyas, faeper aromájú tampont vásárolsz most. Hogyan legyél kifinomult. Hogyan add a hülyét.”

És mi mindenre jó az Okadoten? A következő generációk terméke és használt terméke lehet. „A hányás a legjobb krém, mézzel és spirulinnal. Normál bőrre. Zsíros bőrre. A tökéletesen száraz bőrért. Tárolás: bármilyen hőmérsékleten. Akármikor használandó. Gyártási hely: Románia. Okadoten: szakértőink érted dolgoznak. Egy perc mindössze 3 cent. Rendszeren belül korlátlanul. Teljes lefedettség. Kiskorúaknak is ajánlott termék. Felhasználási határidő: korlátlan. Segíti az interperszonális kommunikációt, fejleszti a csapatszellemet, megszabadít a feszültségtől, oldja a stresszt, visszaszorítja a stresszt, enyhíti a stresszt. Okadoten. Erős egyéniségű nőknek ajánlott. Nemsokára itt az Okadoten for men!” – Fülöp Beáta előadásában.

Legantibb anyuka a lányával pakolással az arcán üldögél és szépen felöltözve a body shopba jár szülinapozni. „Születésnapjára Kislányom a body shopba akar menni, semmi mcchiken, semmi shake, semmi happy meal, semmi aquapark, semmi amazon hercegnők boltja, semmi gyerekváros. Body shop. Anyu, hiperbeauty akarok lenni. Anyu, hogyan legyek little beauty 33 perc és 11 másodperc alatt? Anyu, hogyan legyek 12 nap alatt csillogó? Anyu, hogyan legyek 3 nap és 3 éjszaka alatt a legszebb? Hogyan, anyu? – Fülöp Beáta és Oláh Réka hitelesen formálták meg anyát és lányát. Ha ez után a magic universe polc felé sétálnánk mi is, figyeljünk a választott termék összetevőire, hogy mit használunk nyakkörnyéki szemráncok ellen.

Barbie ötvenedik születésnapja alkalmából az emberiség válságba került. Le kellett mondani a Giorgio Armani rózsaszínű szaténruhát,  L’air du Temps parfümöt és a Louis Vuittont táskakollekciót is. Barbie megálmodta a Barbie-enciklópédia első szócikkét, hogy Hogyan győzheti le Barbie a világválságot, de reggelre elfelejtette. Hát velünk mi lesz? Zen módba kapcsolunk, hogy pisilni tudjunk, a bankobulémián meg nem foghat ki semmilyen válság: „A világ minden összege az én számban van. A világ összes bankjegye és senki sem tudja megakadályozni, hogy megszámoljam, hogy számításokat végezzek, osszak, összeadjak, kivonjak, szorozzak, hogy bebasszak egyet a bankautomatának. Köszönjük, hogy a mi szolgáltatásainkat vette igénybe! Kezembe szorítsam a bankjegyeket és kacagjak, mert boldog vagyok, mert a világ minden pénze nálam van, az összes bankjegy, ami létezik, és amit nem rajzoltak meg Photoshopban. Kiszínezve úgy, ahogy nekem tetszik Angelina Jolie arcképével a 100 RON-os bankjegyen, David Beckam arcképével az 500RON-os bankjegyen, Madonna arcképével a 10 000 RON-os bankjegyen, a saját arcképemmel az 1 000 000 RON-os bankjegyen, mert Ön is megérdemli, hogy engem lásson, megérdemli, hogy a magáé legyek és senki sem állíthatja meg. Semmi világválság, semmi gazdasági válság, semmi kormányválság, pénzügyi, költségvetési, nyilvános, privát, lelki, termikus, semmi válság” – adta elő hitelesen B. Szabó Zsolt.

Szorítsuk a fogunk közé az önbizalmunk, használjuk a hogyan kártyánkat, bőrradírozzunk és csókolózzunk, majd újratanuljuk hogyan legyünk boldogok a létező legboldogabb boldogságban itt a balkánon.