Szombat, 2019. szeptember 21.
MÁTÉ, MIRELLA napja
Menü

Köztér

Péntek, 2011. szeptember 23. | Farkas Katalin

Békés kritikus tömeg – kétkeréken


Minden eddiginél nagyobb méretu kerékpáros felvonulást tervez holnap az Európa Mobilitás Hete alkalmából a marosvásárhelyi Easybikeshop Easyrider. Ferenczi György szervezo a vasarhely.ro-nak elmondta, az akció a „Legyen az idei felvonulás az eddigi legnagyobb! Legyünk nagyok együtt, és hívj meg tíz havert!” szlogenhez próbál igazodni. A héten sziklamászás és kötélkert várta a vásárhelyieket, holnap a critical mass elott kerékpáros ügyességi versenyt szerveznek, utána pedig dirt-bemutató is lesz. „Nem akarunk mást, csak békésen, ünnepélyes keretek között felhívni a nem kerékpározók figyelmét arra, hogy mi is a városban élünk” – magyarázta Ferenczi a critical mass célját.

Elmondása szerint holnap mintegy ezer ember részvételére számítanak, köztük  olyan ismert vásárhelyi kerékpárosokra, mint György Levente, Mircea Gustav Róbert, Gyurka Zsuzsa, Albert Gáspár, Újfalvi Attila, Szentes Norbert vagy Madaras Attila, akik idén több országos versenyen is dobogóra álltak. Emellett ott lesz a felvonuláson Benedek Lehel és Keresszegi Petrás Elod is, akik nemrég tértek haza egy európai kerékpáros körútról. A Maros partján levo Sörpatikában egyébként levetítik azt a filmet is, amit a két kerékpáros útjuk során készített. „De lesz zsíros kenyér és after-party is, igaz, utóbbira csak korlátozott számban tudunk vendégeket fogadni” – egészítette ki a holnapi programot Ferenczi.

Kérdésünkre, hogy mennyire tartja kerékpáros szempontból élhetonek Marosvásárhelyt, tömören válaszolt. „Egyáltalán. Persze vannak rosszabb városok is, de ez minket nem vigasztal. Teljesen el vagyunk nyomva” – hangsúlyozta. Úgy véli, semmi elonye nincs annak, ha valaki a városban kerékpározik, ellenkezoleg, az életével játszik, ugyanis az autósok szinte egyáltalán nem figyelnek a kerekesekre, a sétálóutcákba, fotérre tilos bekerekezni.
Érdeklodésünkre, hogy mennyire éri el a vásárhelyi kerékpáros társadalom a célját, Ferenczi György határozott választ adott. „Én úgy látom, hogy alakul a dolog. Persze nem látványosan, hanem inkább amolyan „lassú víz partot mos”-szeruen” – fogalmazott. Hozzátette: a célhoz való közeledést bizonyítja az is, hogy egyre nagyobb az érdeklodés a felvonulás iránt. „Ez a tizedik alkalom, hogy critical mass-t szervezünk. Az elson 250-en voltunk, a tavasszal 750-en” – vont mérleget a szervezo. A felvonulók 15 órakor találkoznak a Sportcsarnok elott, és 15.30-kor indulhat a kritikus tömeg. Az útvonal nagyjából marad a régi, indulás a Sportcsarnoktól, érkezés a Sörpatikához, azzal a különbséggel, hogy ezúttal áthajtanak az Unirii negyeden is.

(fotók: Easybikeshop Easyrider)