Hétfő, 2020. július 6.
CSABA napja
Menü

Köztér

Csütörtök, 2012. március 8. | Szerk.

Bemutatták az új iPad-et


Bemutatták az iPad család harmadik generációját, amely bár az elozetes hírek iPad 3-ról és iPad HD-ról szóltak, végül csak a sima iPad nevet kapta.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója a poszt-pc korszakkal nyitotta prezentációját. A CEO szerint ez az a korszak, amikor a PC már nem központi eleme a digitális világunknak, inkább csak egy a sok készülék között. Ebben a világban már olyan termékekre van szüksége a felhasználónak, mely hordozható és könnyebben használható. Az iPad egy teljesen új kategóriát teremtett, újra feltalálta a hordozható számítógépet és a legvadabb elorejelzéseket is felülmúlta. Elmondása szerint az iPad teljesen új kategóriát teremtette a digitális világban – egy olyan eszköz, amely tökéletes a leggyakrabban végzett feladatok elvégzésére. Az Apple felmérése szerint a felhasználók az iPadet használják leggyakrabban emailolvasásra, játékra, illetve internetezésre, annak ellenére, hogy a készülék még csak két éve van a piacon.

A tablet ugyanúgy néz ki mint elodei, aki tehát csak azért vesz iPad-et, hogy a kocsmában vagy kávézóban legyen mivel magára vonja a figyelmet, inkább válassza a száz dollárral olcsóbb kettes generációt. A sorozat harmadik darabjában persze van újítás ám ez a belsoségekben nyilvánul meg: a kütyü megkapta az új A5X processzort, amely állítólag négyszer gyorsabb elodjénél, az nVidia Tegra 3-nál, a Retina érintoképernyo elvileg négyszeresre növeli az iPad 2-en levo nem kevés pixelek számát: a támogatott 2048 x 1536-os felbontás 3,1 millió pixelt jelent összesen. A hátoldalon 5 megapixeles, iSight névre keresztelt kamera kapott helyet, amely 720p helyett 1080 pixel felbontású videók készítését teszi lehetové és autofókusszal is kiegészítették. Az Apple szerint ez ugyanazt a lencserendszert kapta meg, amelyik az iPhone 4S-ben dolgozik. A gép 9,4 milliméter vastag és 0,6 kg-os akkumulátora tíz óráig bírja egy feltöltéssel, 4G-hálózaton pedig kilenc óráig.

Az Az iOS 5.1 operációs rendszer újítása, hogy a felhasználó gépelés helyett diktálhat is a készüléknek a virtuális billentyuzeten elérheto mikrofon gomb megnyomása után. Az Apple emellett néhány tabletes alkalmazását is frissítette a premier alkalmából: ezek közé tartozik a GarageBand, az iMovie és az iWork appcsalád, illetve kiadta az iPhoto szoftvert is a készülékre.

Az Apple-nek világszerte 362 boltja van, amelyekbe a tavalyi utolsó negyedévben 110 millióan tértek be. Ebben az idoszakban 62 millió iOS operációs rendszert futtató készüléket adtak el, ebbe beletartoznak a tabletek, iPodok, iPhone-ok. (2011-ben ez a szám 315 millió).

Az AppStore-ban 585 ezer alkalmazás található, ezeknek 25 milliárd letöltése volt

A tavalyi utolsó negyedévben 15,4 millió iPadet adtak el – ami Cook szerint több, mint amennyit bármelyik gyártó eladott a saját termékébol. A CEO a HP-t hozta fel példának, ok 15,1 millió pc-t adtak el ugyanebben az idoszakban. Az Apple kétségkívül a legnagyobb szereplo a piacon, azonban nagyon nagy körülötte verseny, egyre több rivális ered a cég nyomába, és itt elég csak az Androidos operációs rendszerrel muködo táblagépeket említenünk.