Csütörtök, 2020. április 2.
ÁRON napja
Menü

Köztér

Vasárnap, 2014. szeptember 14. | Csonka Helga

Bentlakáshonfoglalás a Sapientián


„Szeptember 14-re lakható kell legyen a bentlakás!” – mondta a marosvásárhelyi Sapientia dékánja néhány hónappal ezelőtt. Ma pedig, bármilyen szkeptikusok is voltak azok, akik hét elején a bentlakás körül megfordultak, a diákkolesz gólyái megkezdték a beköltözést. Bár még ma is, Dr. Kelemen András szavaival élve, „három munkás dolgozott négyzetméterenként”, a diákok szüleikkel, barátaikkal megkezdték a cipekedést.

2015. július 15-ig felépül egy további egysége az egyetemi campusnak, amely a tervek szerint két konferenciatermet, 200 férőhelyes ebédlőt és 12 tantermet fog tartalmazni.

A most felépített, 240 férőhelyes bentlakásban eddig körülbelül 100 személy lelt otthonra. Dr. Kelemen András, a marosvásárhelyi Sapientia dékánja szerint az első félév az igények feltérképezéséről fog szólni, ekkor derül ki például az, hogy csak sapis diákok költözhetnek be az újonnan épült koliba, vagy pedig más egyetem diákjainak is szállást biztosítanak.

„Sapientiás diákok foglalták el a helyeket ez idáig. Egyelőre tartjuk magunkat ehhez, tehát a saját igényeinket megpróbáljuk kielégíteni. Első félévben majd kiderül, hogy mik a valós igények. Akkor majd másokat is engedünk, ha szükséges. A jelentkezők 80%-a elsőéves, az azt jelenti, hogy akinek már megvan a jól bevált szállási lehetősége az a nyár folyamán nem váltott. Úgy véljük, idővel ez a trend is megfordul” – fogalmazott a vasarhely.ro-nak a dékán az alacsony jelentkezési aránnyal kapcsolatosan.

A Facebook-on kialakított csoportban már javában zajlik a szobatárskeresés. Nagy Zoltán, másodéves informatika szakos hallgató portálunknak mesélt arról, hogy mi volt a érv amellett, hogy a Kövesdombon bérelt lakását a bentlakásra cserélje. „Elsősorban azért döntöttem a bentlakás mellett, mert szeretek ismerkedni emberekkel. Minden bizonnyal sok fiatal lesz a bentlakásban, kialakulhat egy jó közösség, emberi kapcsolatok” – magyarázta a fiatalember. Nem titkolja azon reményét sem, hogy a bentlakásban majd sok lánnyal ismerkedhet.
„A másik fő ok, hogy közel van az egyetemhez, nem kell olyan korán kelni reggel, ha 8-ra kell menni, elég, ha 8 előtt 10 percek felkelek, és átmegyek az előadóterembe” – mondta. Az elsőéves gépészmérnöki hallgató, Blotár Sándor úgy döntött, hogy azért választja a bentlakást mert olcsóbb, mint az albérlet. Emellett új épület, nem kell penészes falak, dohos régi bútorok között élni.

Az érdeklődők apartman és garzon közül választhatnak. A diákok regisztrálásával András Annamária, a bentlakás igazgatója foglalkozik. Elmondta, a garzon egy háromszemélyes lakrész, aminek van egy kis fürdőszobája, valamint egy konyhasarka. Az apartman esetében pedig két-három személyes szobához tartozik egy kis előtér, valamint a mellékhelyiség és a zuhanyzófülke.

 „A garzonoknak van egy kis konyharésze, ahova egy karikás főzőlap tartozik, kisebb főzésekhez, és egy légtérben van a hálószoba résszel, van egy kis kagyló, konyhaszekrény. A mellékhelyiség itt nincs külön választva az apartmanhoz képest, itt egy légtérben van a tusoló és a WC csésze. Az apartman ára az 130 lej lesz, a garzon ára 170 lej /fő. Bármelyik szobát bérelhetik kevesebben is, kifizetve a többi személy teljes árát is” – részletezte a bentlakás igazgatója. Minden szoba fogyasztását külön mérik víz-, villany- és fűtésmérő eszközökkel, amelyet személyre leosztottan külön fizetnek a szoba lakói. A szerződésben ezen anyagi javak kifizetése mellett 150 lej értékű ebédjegyek vásárlására kötelezik a bentlakókat. Az albérlethez hasonlóan, úgynevezett „garanciapénz” biztosítja majd, hogy a diákok által esetlegesen megrongált berendezés kifizetésre kerüljön a kiköltözésüket követően.

Azok a mesteri hallgatók is igénybe vehetik a bentlakást, akik csak néhány napot kell Marosvásárhelyen legyenek.

„Ezt 24 órával korábban, hétvége esetén legkésőbb péntek reggel jelezni kell. 20 lej /este ha diák, és a szobába más diák elszállásolását is vállalja. Ha valaki egyedül szeretne lakni egy szobába, akkor 40 lejt kell fizessen.
Ha valaki családtagot hoz magával az is 40 egyedül, 60 kettő személy, illetve 80 lej 3 személy esetén. Ez az ár vonatkozik minden látogatóra is” – tudtuk meg András Annamáriától.

Hangsúlyozta, nem koedukált bentlakásról van szó, így a lányok nem lakhatnak együtt a fiúkkal, testvér esetében sem, kivételt képez a szabály alól a házasságban élők igénye a közös szobára.