Kedd, 2020. augusztus 11.
ZSUZSANNA, TIBORC napja
Menü

Köztér

Hétfő, 2015. március 16. | Szerk.

Bepereli Florea Kelemen Hunort


Dorin Floreának, Marosvásárhely polgármesterének nem tetszett Kelemen Hunor, RMDSZ elnök március 15-i sepsiszentgyörgyi ünnepi beszéde. Mi több, egyes kijelentései miatt a városvezető szerint Kelemennek a törvény előtt kell felelnie.
„A marosvásárhelyiek polgármestereként kijelenthetem, hogy a magyarok és románok között egyensúlyt és bölcsességet feltételezek, nem mint a kicsinyes politika legalcsonyabb szintű beszédben, ahogy az a nyilatkozatban megfigyelhettük. Miután kifütyülték és lehurrogták, Kelemen Hunor kétségbeesésében szükségesnek tartotta, hogy megszabaduljon a sajtó által feltett kellemetlen kérdésektől, így sértésekkel dobálózott jobbra balra. Be fogjuk perelni ezekért a minősíthetetlen kijelentéseiért” – nyilatkozta Dorin Florea.
 
Kelemen Hunor, RMDSZ elnök vasárnap a sepsiszentgyörgyi március 15-i ünnepségen a marosvásárhelyi Székely szabadság napjával kapcsolatosan kifejtette: „Ha egy polgármester zakkant, akkor zakkant is marad”. Újságírói kérdésre válaszolva Kelemen azt mondta, hogy azért tartja Dorin Floreát zakkantnak, mert megtilt olyan természetes dolgokat, mint a szólás- és a gyülekezés szabadsága.
 
Amint arról beszámoltunk, Dorin Florea idén megtiltotta, hogy Marosvásárhelyen a március 10-i Székely szabadság napján a Székely Nemzeti Tanács felvonulást tartson. Florea úgy fogalmazott, hogy „a városban nincs mit keressenek szélsőségesek”.
 
„Ők azok, akik 25 évvel a kommunista diktatúra bukása után méltó utódai lehetnek a császári és cári stratégáknak: meg akarnak fosztani az anyanyelv használatától, a zászlótól, a himnusztól, nemzeti szimbólumainktól, meg akarnak fosztani az iskoláinktól, meg akarnak fosztani a kultúránktól, és mindattól, ami egy ember, egy közösség, egy nemzet életében a legfontosabb – a nemzeti identitás alapjaitól” – sorolta Kelemen Hunor, hozzátéve: ezért kell folytatnia az erdélyi magyarságnak a 21. században is a szabadságharcot.
Az RMDSZ elnökének felszólalását a tízezres nagyságrendű ünneplő közönségből többen hangos füttyel és pfújolással fogadták, és beszéde végét is bekiabálásokkal zavarták meg. (Voceatransilvaniei.ro/mti/Vasarhely.ro)