Kedd, 2020. július 14.
ÖRS, STELLA napja
Menü

Köztér

Kedd, 2012. május 8. | MTI

Bizalmat kaptak Pontáék


Bizalmat kapott a parlamenttol Victor Ponta kormányalakítással megbízott miniszterelnök-jelölt kabinetje a törvényhozás két házának hétfoi együttes ülésén.

Az  új kormányban a hárompárti szociálliberális szövetség (USL) politikusai és szakértok kaptak miniszteri tárcákat. A Ponta-kabinetnek 284 törvényhozó szavazott bizalmat, 53-mal több, mint amennyire a beiktatáshoz feltétlenül szükség volt. Victor Ponta, az USL fo erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke a parlamenti ülésen azt mondta: kormányának legfobb célkituzése a törvényesség helyreállítása lesz, az ország hitelezoinek pedig a vállalt kötelezettségek betartását ígérte.

Az oszi parlamenti választásokig kormányzó, ám további négy évre választói meghatalmazást kéro USL hosszú távú terveirol Victor Ponta azt mondta: 2013-ra olyan költségvetés-tervezetet készítenek elo, amely több lépcsos áfával, és a társadalombiztosítási járulékok csökkentesével számol.

(Fotó: presidency.ro)

A parlamenti frakciók elozetes bejelentése szerint a Ponta-kormány a függetlenek és a nem magyar kisebbségek támogatását is élvezi. A több mint ötvenfos parlamenti többség azt jelzi, hogy a titkos voksoláson az eddigi kormánypártok törvényhozói közül is többen bizalmat szavaztak az új kabinetnek.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke bejelentette: a szövetség ellenzékben marad, és nem támogatja a Ponta-kormány beiktatását. „A kormány a múlt század legsötétebb idoszakához tér vissza, ahhoz, amikor Romániában egyszeruen letagadták létezésünket” – jelentette ki a parlament szószékérol az RMDSZ elnöke arra utalva, hogy a kormányprogram meg sem említi a nemzeti kisebbségeket.

Válaszában Victor Ponta kifejtette: hétfo délelott külön megállapodást kötött a nem magyar nemzeti kisebbek parlamenti frakciójával és ezt az egyezményt a kormányprogram részének tekinti. A dokumentum értelmében az új román kormánytöbbség az oszi parlamenti választásokig megszavazza az évek óta elfektetett kisebbségi törvényt, amelybol azonban – Ponta késobbi nyilatkozata szerint – törölnék a kulturális autonómiát.