Péntek, 2020. október 30.
ALFONZ napja
Menü

Köztér

Péntek, 2015. július 24. | Szerk.

Bíznak az előválasztás sikerességében


Bíznak az októberi marosvásárhelyi előválasztás sikerében, és készek a magyar-magyar verseny nyertesének az önkormányzati választáson történő egységes támogatására az alulmaradó felek – derült ki a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) csütörtöki pódiumbeszélgetésén.
 
A vitán Barabás Miklós civil aktivista, Brassai Zsombor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Maros megyei szervezetének elnöke, valamint Portik Vilmos, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Maros megyei szervezetének elnöke vázolta az elképzeléseit a marosvásárhelyi magyarság gondjainak az orvoslásáról. Barabás és Portik jelöltként vesz részt az októberre meghirdetett előválasztáson, Brassai pedig az RMDSZ által támogatott jelöltet, az apai örömök miatt távol maradt Soós Zoltánt képviselte a beszélgetésen. 
 
 
Az előválasztás tétje, hogy ki lesz a marosvásárhelyi magyarok polgármesterjelöltje a 2016 nyarán tartandó önkormányzati választáson. Az MTI kérdésére Portik Vilmos kijelentette, közvélemény-kutatások jelzik, hogy Marosvásárhelyen 90 százalék fölötti a magyar-magyar összefogás iránti igény. Ezért – ha sikerül tisztességesen lebonyolítani az előválasztásokat – könnyű lesz meggyőzni a marosvásárhelyi magyarokat, hogy szavazzanak a magyar-magyar verseny győztesére az önkormányzati választáson.
Brassai Zsombor kijelentette: „ha értjük az idők szavát, nem fogjuk átverni a marosvásárhelyi magyarokat”. Úgy vélte, olyan idők járnak Marosvásárhelyen, amikor alázatra van szükség, a politikai ambíciókat félre kell tenni.
 
Portik Vilmos csupán azt sérelmezte, hogy az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt (MPP) mindeddig nem reagált arra a javaslatára, hogy az önkormányzati testületbe is koalíciós listáról juttassák be jelöltjeiket.
A jelöltek a város levegőjét szennyező Azomureș vegyipari üzem bezárását, a kétnyelvűség meghonosítását a nyilvános térben és a közlekedés megreformálását tartották a marosvásárhelyieket foglalkoztató legfontosabb kérdéseknek. Brassai Zsombor szerint a svájci tőkével működő multinacionális üzem bezárásáról népszavazáson kellene megkérdezni a marosvásárhelyieket, a politikusoknak pedig a népakaratot kellene képviselniük. Brassai ígéretet is tett arra, hogy javasolja az önkormányzat RMDSZ-frakciójának a népszavazás kezdeményezését.
 
 
Marosvásárhelyen él Erdély legnagyobb, mintegy 58 ezer fős magyar közössége, amely a 2011-es népszámláláson az összlakosság 43 százalékát tette ki. A korábban magyar többségű városban a magyarság az 1990-es etnikai konfliktus által gerjesztett kivándorlási hullám nyomán került kisebbségbe. A város élére 2000-ben került először szabadon választott román polgármester az azóta háromszor újraválasztott Dorin Florea személyében. A korábbi választásokon a magyar közösség megosztottsága is hozzájárult ahhoz, hogy a közösségnek nem sikerült visszaszereznie a polgármesteri széket. (mti)
 
Fotók: Facebook.com/Tusványos