Péntek, 2020. augusztus 14.
MARCELL napja
Menü

Köztér

Csütörtök, 2013. szeptember 12. | Szerk.

A Bolyai Klub őszi kínálata


A Színdarabolóval, a Vásárhelyi órák és a Merre tovább Marosvásárhely? kerekasztalbeszélgetés-sorozat folytatásával indítja őszi programsorozatát a Bolyai Klub és a Marosvásárhelyi Kulturális Központ.

A Marosvásárhely egyik legismertebb személyiségéről, Bolyai Jánosról elnevezett klub célja, hogy szellemi központként teret biztosítson a különböző civil szervezeteknek, illetve csoportoknak a műhelymunkáik, rendszeres találkozóik és nyilvános rendezvényeik megszervezéséhez.
Ennek szellemében költözött a Bolyai Klubba a Marosvásárhelyi Rádió Színdaraboló című  műsora, amelynek keretében hetente egy-egy érdekes színházkritikai beszélgetésen vehetnek részt az érdeklődők. A nyári szünetet követően a vitaműsor szeptember 17-én este 6 órától a Magyar Dráma Napjakapcsán szervezett beszélgetéssel jelentkezik.

Az ősz folyamán folytatódik a májusban indított, Vásárhelyi órák elnevezésű interaktív foglalkozás-sorozat. A középiskolásokat megszólító program keretében októbertől már nemcsak magyar irodalom és zene témakörben szerveznek iskolán kívüli foglalkozásokat a diákoknak, hanem a Marosvásárhely történelmének kérdései is terítékre kerülnek. A Bolyai Klubban tartott foglalkozások célja, hogy az iskolai tantervet kiegészítve megismertesse a diákokat a Marosvásárhely szellemi értékeivel, történetével, neves személyiségeivel.  

Ugyancsak októbertől folytatódik a Merre tovább Marosvásárhely?  kerekasztalbeszélgetés-sorozat is, amely  arra keresi a választ, hogy Marosvásárhelynek, Erdély legnépesebb magyar közösségének van-e víziója jelenlegi helyzetéről, jövőjéről, a régióban rá háruló szerepről? Körvonalazhatóak-e olyan kulturális, szociális és gazdasági stratégiák, melyek mentén ez a közösségi jövőkép formálható, meghatározható, majd gyakorlatba ültethető lenne? 2013. május 16-án, illetve június 20-án a kérdés kulturális, illetve gazdasági (Az egészségügy, mint gazdasági tényező) vetületeiről tartottak kerekasztal beszélgetést, az ősz folyamán pedig tovább folytatják a kérdés gazdasági vonatkozásainak boncolgatását, illetve Marosvásárhely szociális helyzetét is górcső alá veszik. 

A Kazinczy (Kogălniceanu) utca 18. szám alatt nyíló kávézóban helyet kapó kulturális közéleti klubot a Marosvásárhelyi Kulturális Központ működteti.