Csütörtök, 2020. július 9.
LUKRÉCIA napja
Menü

Köztér

Péntek, 2014. április 11. | Szerk.

Bolyai sulik randija Vásárhelyen


Kezdetét vette ma Marosvásárhelyen a Bolyai nevet viselő Kárpát-medencei középiskolák XIII. találkozója.

1998-ban négy Bolyai nevet viselő középiskola igazgatói – a magyarországi Kecskemét, Mosonmagyaróvár és Salgótarján, valamint a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum – együttműködési szándékukat fejezték ki Bolyai János és Bolyai Farkas szellemi örökségének ápolása, egymás értékeinek megismerése céljából, hagyományteremtő szándékkal.

Az együttműködési megállapodást 2005. március 21-én írták alá, megalapítva a Bolyai Iskolák Szövetségét. A szövetség tagjai: a budapesti Bolyai János Fővárosi Gyakorló Műszaki Szakközépiskola és Kollégium, a kecskeméti Bolyai János Gimnázium, a mosonmagyaróvári Bolyai János Általános Iskola, Informatikai és Közgazdasági Szakközépiskola, az ócsai Bolyai János Gimnázium és Kereskedelmi Szakközépiskola, a salgótarjáni Bolyai János Gimnázium, a szombathelyi Nyugat-magyarországi Egyetem Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, az aknaszlatinai (Kárpátalja, Ukrajna) Bolyai Középiskola, a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum és a zentai (Vajdaság, Szerbia) Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium.

A rendezvény hivatalos megnyitóját a Maros Megyei Tanács gyűléstermében tartották, amelyen az jelen volt Brassai Zsombor, az RMDSZ Maros megyei szervezetének az elnöke, Kelemen Márton a megyei tanács alelnöke és Vincze Lóránt európai parlamenti képviselőjelölt.

„Marosvásárhely nemzetpolitikai értelemben frontváros, hiszen etnikai szempontból nagyjából fele-fele arányban vagyunk. Meg kell, küzdjünk azért, hogy teljes joggal használhassuk anyanyelvünket, ne kezeljenek másodrendű polgárként, illetve valóban otthonunknak érezzük ezt a várost, legyen szó oktatási intézményekről vagy közintézményekről. Nyelvi, kisebbségi jogainkért meg kell küzdenünk és ebben a küzdelemben számítunk a Kárpát-medencei magyarság összefogására.  Ha ez a küzdelem itt Marosvásárhelyen nem a mi javunkra dőlne el, akkor ennek hatását egyrészt Erdély, másrészt talán egész Kárpát-medencében érezni fogjuk” – mondta Brassai Zsombor megyei elnök, aki köszöntő beszédében gratulált a Bolyai Farkas Líceum tanárjainak és diákjainak is egyrészt az esemény megszervezéséért, másrészt az oktatás területén elért kimagasló eredményekért, amelyek nagy hírnevet szereztek Marosvásárhely számára.

Vincze Lóránt, európai parlamenti képviselőjelölt, a Bolyai Farkas Elméleti Líceum volt diákjaként beszédében elmondta, hogy az az útravaló, amelyet volt középiskolájában kapott az nagyon sok pillanatában az életének segítségére volt. „Köszönet a Bolyai Farkas Középiskola fele, amely tudást adott, azt a nyelvtudást, amit itt szereztem, hasznosítani tudtam Brüsszelben. Ez a középiskola nyitott volt, amely nagyon sok lehetőséget nyújt a diákok számára. Jó visszatérni ahhoz a szellemiséghez, amit ez a középiskola jelent” – mondta Vincze Lóránt.

A korábban említett, kilenc, Bolyai nevet viselő középiskola éves rendszerességgel szervezi meg a találkozót, amelyeken az iskolák tanárai és diákjai vesznek részt. A találkozókon az oktatási intézmények vezetői tapasztalatot cserélnek, megoldásokat keresnek a válságos helyzetekre, a diákok pedig jól szórakoznak. Minden alkalommal egy többfordulós vetélkedőt is megszerveznek, melynek keretében a csapatok több terülten, így a matematikában, kultúrában, sportban, művészetekben, hagyományőrzésben és művészetekben mérik össze tudásukat. A legjobb csapat Bolyai Iskolák Szövetsége által alapított vándorserleget tudhatja magáénak.

A 2015-ös találkozó házigazdája a szervezők szerint a salgótarjáni Bolyai János Gimnázium és Szakközépiskola lesz.