Péntek, 2020. augusztus 14.
MARCELL napja
Menü

Köztér

Csütörtök, 2013. január 10. | Szerk.

Brassai: néhány pontosítás


Facebook-bejegyzésében pontosítja Brassai Zsombor, a Maros megye RMDSZ-szervezet szervezésért felelős alelnöke Benedek Istvánnak azon kijelentését, miszerint Vásárhelyen az RMDSZ a többi jelentősebb erdélyi településhez képest Szilágy után a második a rangsorban. Brassai Kiss Tamás szociológus felmérésére hivatkozik, amelyben az RMDSZ Marosvásárhelyen elért eredményeit a magyarok arányához viszonyítva középmezőnybe van besorolva, a Lokodi Edit nevével fémjelzett körzet 15., a Kerekes Károlyé pedig 17. a rangsorban, míg Kelemen Atilláé (Marosvásárhely körüli térség) a 3. a Lokodi körzetben, ahol a magyarok aránya 40,8 százalék, mindössze 35,4 százalék, vagyis 13,2 százalékkal kevesebb szavaztak az RMDSZ-re; a Kerekes körzetben, ahol 51,6 százalék a magyarok aránya, az RMDSZ-re 43,9 százalék szavazott, azaz 15 százalékkal kevesebben (a számítási képlet: a szavazatok arányából ki kell vonni a magyarok arányát, majd törni a szavazók arányával); 2.) az RMDSZ-re szavazó magyarok arányát is meg lehet állapítani a választási eredményekből, amiből az derül ki, hogy a 2-es Szilágy megyei egyéni választókerület után valóban a marosvásárhelyi két választókerület következik a rangsorban - vagyis a magyarok 52,5 százalék (I-esben) és 52,3 százalék (II-esben) szavazott az RMDSZ jelöltjeire. Ennyit a sokat hangoztatott szociológiai megállapításokról!

„Továbbá, annyi pontosítást mégiscsak kell tudni a marosvásárhelyieknek, hogy a tavaly nyáron, amikor a Területi Állandó Tanácsa megalakította az úgynevezett átszervezési bizottságot, Benedek Istvánt is tagjai közé sorolta, aki részt vett a bizottság munkálataiban és minden egyes jegyzőkönyvet, javaslatot kézjegyével látott el, vagyis kifogások nélkül egyetértett a kezdeményezésekkel. Ezért furcsállom, hogy furcsának tartja a történetet. A TÁT döntését, amit az SZKT és a TKT is megerősített, ősszel felfüggesztettük, tekintettel a soron következő parlamenti választásokra, most lévén, hogy egész Maros megyében általános tisztújításokra kerül sor, ismét elővettük. Hangosabbra sikerült, mivel néhány volt körzeti tisztségviselő méltatlankodó nyílt levélben fogalmazta meg kifogásait, amit normális körülmények között szervezeten belül kellett volna megbeszélni. Végtelenül sajnálom, hogy így történt...” – írja Brassai.

Hozzáteszi: méltányolják a korábbi körzeti tisztségviselők és mozgalmárok önkéntes munkáját, ami manapság valóban rendkívül értékesnek bizonyul. „A jó szándék önmagában nem elég az eredményességhez! Felmerül az a gyanú, hogy hangosan elégedetlenkedőket „fejez le” a megyei és országos vezetés. Egy vitriolos kommunikáció bódulatában leledző világban ez jól hangzik, de valójában nem igaz! Az igazság az, hogy Marosvásárhelyen él egy tömbben Maros megye és talán Erdély legnagyobb létszámú közössége. Természetszerűen, erre a közösségre fokozottabb figyelmet kell szenteljen az érdekvédelem. Ez így természetes! Márpedig Marosvásárhelyen 2000-től kezdve sorozatos kudarcokat szenvedett el a Szövetség, és az RMDSZ kudarca végső soron a magyar közösség kudarca is volt” – hangsúlyozza Brassai Zsombor. A szerevezésért felelős alelnök úgy véli, érthető a méltatlankodás, a gyanakvás, esetenként a kiábrándultság. „Ezekkel mind szembe kell nézni, annak érdekében, hogy következetes munkával össze lehessen fogni Marosvásárhely magyar közösségét” – jelentette ki Facebook-bejegyzésében.