Csütörtök, 2020. április 9.
ERHARD napja
Menü

Köztér

Csütörtök, 2012. május 24. | Szerk.

Brazíliától Tajvanig – Marosvásárhelyen


Sosem látott színházi produkciók házigazdája a hétvégétől Marosvásárhely. Olasz, brazil, koreai, tajvani és lengyel előadásokban lesz részünk a Nemzetiben de a város közterein is, mivel teljesen szokatlan módon három utcaszínházat is vendégül lát szombattól a város.

A minden kétséget kizáróan éledezőfélben lévő marosvásárhelyi színház huszárvágása több szempontból különleges. Egyrészt formabontó módon megpróbálja visszahódítani az urbánus köztereket a közönség és a művészet számára egy olyan városban, ahol az ilyenfajta nyilvánosságnak sem divatja, sem hagyománya nincs. Másrészt leszámol a lokális köldöknézés komoly hagyományokra visszatekintő attitűdjével, kitekint a világba és meri importálni azt, ami környezetünkben színvonalasnak és érdekesnek számít. A nemzetközi produkciók ugyanis a Nagyszebeni Nemzetközi Színházfesztiválról költöznek hozzánk néhány napra (az előadásokra színházunk és a nagyszebeni Radu Stanca Színház közreműködése révén kerül sor). Ilymódon a szombaton kezdődő és pénteki tartó Conectact révén a Nemzeti egyszerre kapcsolódik be az országos és a nemzetközi színházi életbe. A vasarhely.ro nagyon reméli, hogy egy ígéretes kezdetnek vagyunk tanúi. Az alábbiakban közöljük a rendezvény részletes programját és ajánlóit, mindenki kedvére válogathat belőlük.

 

CONECTACT

 

2012. MÁJUS 26, SZOMBAT

19.00 óra - Színház tér

„THE FAIRIES”–International Show Parade

20.00 óra - Színház tér

„BRASILIAN SHOW” – International Show Parade

Mindkét előadás egy felvonulással kezdődik a marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal előtt!

 

2012. MÁJUS 27, VASÁRNAP

21.30 óra – Színház tér

„SALTO MORTALE” Teatr Strefa Ciszy (Poznan, Lengyelország)

 

2012. MÁJUS 29, KEDD

19.00 óra - Marosvásárhelyi Nemzeti Színház – Nagyterem

„WOYZECK” – Sadari Movement Laboratory (Szöul, Dél Korea)

 

2012. JÚNIUS 1, PÉNTEK

19.00 óra - Marosvásárhelyi Nemzeti Színház – Nagyterem

„KING LEAR”– Contemporary Legend Theatre (Tajpej, Tajvan)

***

Tündérek és olasz évszakok

 Ez az olasz előadás egy igazi csoda! A gólyalábakon járó négy évszak-tündér, mint a más világok varázslatos hírnökeinek szimbólumai, tündérmese-szerű előadásukban az ember álmait és képzeletvilágát idézik. Az este leszálltával Marosvásárhely városa varázslattal fog megtelni. Engedjék meg, hogy az előadókkal együtt egy meglepetésekkel teli, fantasztikus világba vezessük Önöket!

Ipanema Brasilian Show

Színek, hagyományos latin-amerikai jelmezek, zene, tánc, akrobatika és gyönyörű lányok – ez az Ipanema Show! A világhírű, brazil művészekből álló társulat igen hatásos show-műsort mutat be. Egy egyedi előadást, fantasztikus utazást a latin-amerikai művészetben és folklórban, melyet a szamba bolondos ritmusa, a capoeirea mágiája, az afrikai kultúra tüze, az indio tánc, a lambada, az akrobatika, a jazz és még sok más érdekesség színez.

2012. május 26, este 8 óra, Színház tér. A bemutató a marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal előtt kezdődik.

 

Salto mortale – Lengyelország

A Teatr Strefa Ciszy színházat 1993-ban alapították Poznanban, és nagyon hamar a legjelentősebb alternatív színházi csoportosulás lett Lengyelországban. Alapítója és vezetője Adam Ziakski. A Teatr Strefa Ciszy merész előadásokat, utcai megmozdulásokat és happening-eket hoz létre szabadtéren, melyek tematikája az urbánus műveltség. Már a kezdetektől sarkalatos jelentősége volt a lengyel együttes produkcióiban a színészek és a közönség interaktív kapcsolatának, melyeket játékkal és teatralitással kombinálnak.

A csoportnak szándéka olyan témák feldolgozása, mint az emberi viselkedés, a társadalmi élet törvényei. A Teatr Strefa Ciszy társulata előadásaival, mint a „Postscriptum”, „Pressing”, „Cocktail with a Still Life in the Background” vagy „Learning to Fly” olyan kérdésekre világít rá, mint a konzumizmus, az emberközi kapcsolatok és a konformizmus.

A Salto mortale egy szokatlan második világháborús történetből ihletődik. A szovjet katonák kifosztották  Stettin német várost (jelenleg a lengyel Szczecin), és elkoboztak többszáz zongorát, hogy a Szovjetunióba küldjék. A szállító vagonokban több kilométernyi zongora várt a szállításra. Mégis, nem tudni miért, végül nem küldték el őket. Elhagyatva és elfeledve, az évek folyamán a hangszerek fokozatosan leromlottak, mígnem teljesen tönkre mentek, de mindegyik megtartott valamit az egykori város emlékéből. Mindegyikük egy emberi tragédiát képvisel, együtt pedig, meggyalázva, a háború szörnyűségétől kifosztott kultúra jelképeivé váltak.

A Salto mortale metaforikusan mutatja be az igaz történetet, a zongorák temetési menetének látványát keltve, cirkuszi artisták vezetésével. Mese az emlékezet elvesztéséről és a modern civilizáció születéséről.

King Lear

1986-ban a Pekingi Opera művészeinek egy csoportja elhatározta, hogy felfrissíti a hagyományos kínai operát, amely elavulttá vált. Így született meg a  Contemporary Legend Theatre, amely már alapításától kezdődően meghívást kapott a londoni Nemzeti Színházba, az Avignon-i Fesztiválra és New York-ba, a Lincoln Centerbe. Ebben az évben az Edinburgh-i Fesztiválra menet megállnak Marosvásárhelyen és Nagyszebenben is.

Wu Hsing-kuo, a társulat alapítója és az előadás főszereplője Kína egyik legnevesebb színésze, akinek a művészetét a nemzetközi sajtó is elismeri,  New York-tól, Londonig és Avignon-ig. A zene és a gesztusnyelv segítségével meséli el Lear király közismert történetét, kifinomult látványvilággal és zeneiséggel.

Románul feliratozott előadás.

Woyzeck

A Lecoq módszert alkalmazva, a dél-koreai Sadari Movement Laboratory, újrafelfedezi és újjáéleszti Georg Büchner darabját egy katonáról, akit őrületbe kerget az őt uraló társadalmi szabályrendszer. Az előadók székeket használnak metaforaként, hogy megteremtsék a játékteret és feltárják a szereplők érzelmi állapotát, miközben Astor Piazzola dinamikus tangója a produkció szerves részévé válik.

A Sadari Movement Laboratory célja az eredeti drámai szöveg új színpadi megjelenítése, a rejtett lehetőségek felszínre hozatala egy új színházi nyelvezet révén. Egyszerre táncszínházi, mozgás-színházi és gesztusnyelvi előadás.

Románul és angolul feliratozva.