Kedd, 2020. június 2.
KÁRMEN, ANITA napja
Menü

Köztér

Szerda, 2012. január 11. | Szerk.

Budapesten nyílik a Bányavirág


Március 2-án a budapesti Pinceszínház mutatja be Székely Csaba Bányavirág című drámáját.
A Marosvásárhelyen már többször játszott darab – amely egy színházi workshopon született – bányászvidéken játszódik, egy olyan településen, ahol bezárt a bánya, mindenki munkanélküli lett, az emberek nem találnak kiutat a nehézségekből, s vagy az öngyilkosságot választják, vagy az alkoholba menekülnek.
A marosvásárhelyi drámaíró az Új Magyar Szónak adott korábbi interjújában a dráma szereplőiről úgy nyilatkozott: „erdélyi emberek, akik olyan helyzetbe kerültek saját akaratukon kívül, hogy bármilyen irányú erőfeszítésük csak rossz irányba vezethet. Úgy élnek, ahogyan nem lehet túlélni. Ezek a figurák azzal áltatják magukat, hogy van kitörés, ez a dráma pedig azt érzékelteti, hogy ha van is megoldás, akkor az nagyon távoli. A szereplők pedig nem elég erősek ahhoz, hogy megtegyék az elkerülhetetlen lépéseket a megoldás felé.”

Ez az ötszereplős színmű egy trilógia első része. Mindhárom rész cselekménye ugyanazon a bányásztelepülésen játszódik, ám más és más problémák kerülnek előtérbe. A Pinceszínház tervezi, hogy a második és a harmadik részt színpadra állítja a következő évadokban – ígéri a Pinceszínház.
„A darab úgy került a kezembe, hogy egy színházi dramaturg, ismerve a groteszk és a mai magyar színpadi szerzők iránti elkötelezettségemet, megmutatta nekem.  Úgy éreztem és érzem, hogy ez egy tipikusan közép-európai gondolkodás. Vagyis a legsötétebb tragédiákban is felfedezni a komikus elemeket. Ez vitt arra az elhatározásra, hogy színpadra állítsam ennek az erdélyi fiatalembernek ezt a művét.” – mondta Csizmadia Tibor a darab magyarországi rendezője.

Székely Csaba 1981-ben született Marosvásárhelyen.
2009-ben a BBC World Service és a British Council nemzetközi World Drama című rádiójáték-pályázat nyertese. Do You Like Banana, Comrades? című művével a legjobb európai drámáért járó díjat nyerte el.
2011 decemberében a Látó szépirodalmi folyóirat nívódíját kapta meg.
A szerző Bányavirágja elnyerte a 2011-es POSZT-on zajló Nyílt Fórum Vilmos-díját. Ugyanebben az évben a szerző megkapta a Szép Ernő jutalmat, mint legígéretesebb pályakezdő. Jelenleg a manna.ro portál szerkesztője, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem tanársegédje.

A Bányavirág egy workshop keretén belül született, és ez alkalomból a Dupblat társulat színre vitte a dráma rövidített verzióját. Majd 2011. szeptember 15-én a Yorick Stúdió és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós társulata közösen mutatta be immár a teljes darabot. Az előadás a IX. Nemzetiségi Színházi Kollokviumon a legjobb előadás és a közönségzsűri díját hozta el, illetve a legjobb férfialakítás díja Bányai Kelemen Barnához került a Bányavirágban nyújtott alakításáért.