Péntek, 2020. október 30.
ALFONZ napja
Menü

Köztér

Péntek, 2015. október 2. | Csonka Helga

Bulvárosodik az előválasztás


Bulvárlapba illő botránynak lehettek szem- és fültanúi azok az újságírók, akik csütörtökön részt vettek két, az előválasztásokkal kapcsolatos sajtótájékoztatón. Normális körülmények között talán nem is kellene foglalkozni ezzel az esettel, de itt és most semmi nem normális.

De kezdjük az elején. Csütörtökön 11 órakor Barabás Miklós, az előválasztások független jelöltje sajtótájékoztatót tartott. Itt jelen volt Palkó Attila is, aki kérdésekkel bombázta a jelöltet. Szigeti Enikő, a Barabás Miklóst támogató Civil Elkötelezettség Mozgalom igazgatója rákérdezett, hogy milyen minőségben szájkaratézik a jelölttel, de a kurta válasz szerint: „Ez most nem fontos”. Pedig baromira az, hisz mint utólag kiderült, nem újságíróként, hanem új munkaköréből adódóan, a szövetség megyei szervezetének sajtóreferenseként nyomta az RMDSZ-mantrát.

Csütörtökön 12 órakor a választási bizottság tagjai ültek le az újságírók elé, de nem sokkal dél után váratlan vendég érkezett, Barabás Miklós személyében. Az előválasztások jelöltje itt akart pontot tenni az ügy végére – nem tudta ugyanis feldolgozni azt, hogy az RMDSZ újságíróálcába bújtatva kémkedni küldi a sajtótájékoztatójára az emberét. „Szégyelljétek meg magatokat, Orosz Attila, hogy elkülditek nekem a spiclit az én sajtótájékoztatómra. Én a te sajtótájékoztatódra egyetlenegyre nem küldtem el, az én emberemet, hogy jegyzeteljen, szétverje, pofázzon, és az általad képviselt szervezetnek az érdekeit kezdje ott nyomatni. Gusztustalan volt, szégyelld magad ezért!” – esett neki Orosz Attilának Barabás.

Előbbi rosszul leplezett higgadtsággal próbált válaszolni, mondván: „Én megértem azt, hogy nehezen megy neked a mozgósítás, és megértem azt, hogy aki tényleg nem tesz igazából semmit, annak csak ilyen módszerek állnak a rendelkezésére, hogy betör más sajtótájékoztatójára, nem először, miközben arról beszél, hogy mi gusztustalan.”

De nem maradt el a replika sem Barabás részéről: „Miről beszélsz? Te ittál ma valamit, ember?”

A vitának Karácsonyi Zsigmond, a Népújság főszerkesztője vetett véget, értésére adva a csörte résztvevőinek, hogy az újságírók nem szeretnének ennek szenvedő alanyai lenni. „Tiszteljék meg annyira a sajtó képviselőit, hogy személyes ügyeiket ne előttünk teregessék” – kérte őket.

Így azt nem tudjuk, hogy mi lett az ügy vége, csupán egy délután küldött sajtóközleményből következtethetünk arra, hogy a botrány kirobbantója fátylat borítana erre az ügyre és maszatolja, ahogy tudja.

„Bízunk abban, hogy mind a jelöltek, mind támogatóik, mind a város magyar közössége méltósággal, higgadtsággal, a nemes ügy iránti tisztelettel és józansággal áll hozzá az eseményekhez. Az előválasztást szervező pártok elhatárolódnak minden botránykeltéstől. Közös érdekünk, hogy vigyázzunk az összefogás épségére, Marosvásárhely esélyére” – áll a Brassai Zsombor Maros megyei RMDSZ-elnök, Biró Zsolt MPP-elnök és Jakab István, a marosvásárhelyi EMNP elnöke által aláírt közleményben.

Való igaz ugyan, hogy az összefogás épségére vigyázni kell, de „spiclik futtatásával” erre mekkora lehet az esély?