Szombat, 2019. szeptember 21.
MÁTÉ, MIRELLA napja
Menü

Köztér

Kedd, 2011. szeptember 27. | Szerk.

CEMO: 4768 aláírás gyűlt össze


„Ezúton szeretnénk megköszönni mindazoknak, akik aláírták petíciónkat – jelenleg 4768 aláírás gyűlt össze – továbbá fontosnak tartjuk tájékoztatni városunk és szűkebb, tágabb régiónk lakosait, ügyünk támogatóit, hogy akciónkat október közepéig folytatjuk” – áll a CEMO ma kiadott közleményben.

 Mint ismeretes egy héttel ezelőtt marosvásárhelyi magyar gyerekek szülei, valamint a Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO) emberjogi szervezet elindított egy online petíciót, amelynek címzettjei a Romániai Magyar Demokrata Szövetség marosvásárhelyi, Maros megyei és országos politikusai. Ezzel az érdekérvényesítési akcióval, a kezdeményezőknek az a célja, hogy a marosvásárhelyi 2-es Számú Általános Iskola Marosvásárhely kiemelkedő személyiségének – Bernády Györgynek – a nevét viselje.

„Akciónk elindítása után egy héttel, az eddigi tapasztalataink alapján, a következő döntésünket szeretnénk ismertetni. Az általunk meghirdetett kerekasztal-beszélgetés időpontjáig nem szeretnénk egyetlen egy politikussal sem találkozni, valamint nem óhajtunk politikussal médiabeszélgetéseken résztvenni, különösképpen elzárkozunk mindennemű háttértalálkozón való részvételtől, amelyekre politikusoktól kapunk meghívást.” – derül ki a 2-es iskola névadásáért felelős szülői akciócsoport tagjai által ma kiadott sajtóközleményben.
Mint kifejtik, azért hozták ezt a döntést, mert el szeretnék kerülni azt, hogy csak politikai tőkekovácsolás céllal „támogassák” ügyüket. Lévén, hogy a jelenlegi 2-es iskola elnevezését nem tartják egy, egyszerűen és játszi könnyedséggel megoldható ügynek, úgy gondoljuk, hogy egy politikus, vagy akár kettő, sem tudnának sikerrel járni ezügyben, ezt a jelenlegi, marosvásárhelyi általános iskolák elnevezései is – amelyek között egyetlen magyar személyiségről elnevezett intézmény sem létezik – hűen tükrözik. Azt kérik a petíció címzetteitől, hogy fogjanak össze és közösen dolgozzanak ki, olyan politikailag megvalósítható érdekérvényesítési stratégiát, amellyel célba jutnak és a marosvásárhelyi választópolgárok kéréseit sikerrel tudják majd képviselni.

„Továbbá azt is kérjük az RMDSZ politikusoktól, hogy ne hárítsák át a szülői akciócsoport tagjaira az elmulasztott politikai lépéseket, azt állítva, hogy az iskolák névadása csupán civil érdekérvényesítés lenne, hanem tegyék meg a szükséges lépéseket és mutassák fel az elért eredményeket.” – hangsúlyozza a közlemény, amely immár párttól függetlenül minden magyar érdekért dolgozó politikust megszólít: „Ezzel egyidőben, felkérünk minden egyes aktív politikust, akik marosvásárhelyi alapítványok kuratóriumi vagy elnökségi tagjai, hogy a szülők által kezdeményezett iskolanévadás ügyet tekintsek továbbra is politikai feladatnak, hiszen a civil érdekérvényesítést a szülők már felvállalták.”

A szülői akciócsoport elkezdte a szervezési előkészületeket, és hamarosan meghívókat fog kiküldeni azoknak az érintett politikusoknak, akiket szeretne meghívni sajtó nyilvános kerekasztal-beszélgetésre.