Vasárnap, 2019. augusztus 25.
LAJOS, PATRÍCIA napja
Menü

Köztér

Csütörtök, 2013. március 28. | Puskás Eszter

Csak a derű óráit számolom


Czigány György és Simon Erika voltak a meghívottjai a Belvárosi szerdák rendezvénysorozat legutóbbi kiadásának. A nagyhéti hangulat és az éppen soron következő szimfonikus koncert miatt nem telt zsúfolásig a terem, de a rövidke előadást érdeklődő figyelemmel követte a Belvárosi szerdák már összeforrott közönsége. Három kötet került bemutatásra, ebből kettő Simon Erika szerzeménye, két interjúkötet: Zene, zene, zene (Beszélgetés Kocsis Zoltánnal), És mégis megszólal a pálca (Beszélgetés Medveczky Ádámmal). A harmadik könyv pedig Czigány György szerzeménye, 80 nyár címmel, amelyben versek, prózák és visszaemlékezések vannak.

A Belvárosi szerdák rendezvény 2002 óta működik, minden hónapban van egy előadás különböző témakörökben. Egy művelődési rendezvénysorozat, amelynek meghívottjai történészek, építészek, lelkészek, írók, költők, zenészek stb.

Az előadás Csak a derű óráit számolom címet kapta Szabó Lőrinc Mozart hallgatása közben című verse után, ez volt Czigány György egyik televíziós műsorának a címe is, utalva a zenében, művészetben, irodalomban eltöltött időszakára. A 81 éves író, költő, újságíró, zenei szerkesztő, már 20 kötetet tud magáénak, 20 évet volt a Magyar Rádió szerkesztőségében, 20 évet pedig a Magyar Televízió Művelődési Szerkesztőségének élén. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen diplomázott versenyzongora szakon, és ezt már az előadás kezdetén be is bizonyította a közönségnek egy Bach prelúdium eljátszásával.

(Fotó: kronika.ro)

Simon Erika latin-történelem szakos tanárnő volt nagyon sok ideig, aztán feladta, és az írásnak szentelte az életét. Jelenleg a Kairosz Kiadónál dolgozik. Két sorozatból hozott, az egyiknek a témája, hogy Miért hiszek? a másiknak pedig a Magyarnak lenni. Ezek tulajdonképpen beszélgetések témái, mindegyik kötetben más-más személyiségekkel való beszélgetéseket rögzítenek az illető munkájáról, életéről és hivatásáról. Azért kedveltek ezek a sorozatok, mert egymástól nagyon különböző személyekkel készültek ezek az interjúk. A Medveczky Ádám karmesterrel készült interjúkötet címe És mégis megszólal a pálca, a Miért hiszek sorozat tagja, ebből idézett egy részletet a szerző: „Megértettem, hogy Istent jókedvűen kell szeretni. Talán érdemes megismételni: a hit és a zene – legalábbis számomra – valahogyan szétválaszthatatlan. Érintettem már, hogy amikor színre lépett az emberiség a hitét is zenével fejezte ki…”

Erre reagált Czigány György, aki saját írását idézte Medveczky Ádámról: „Talán archív pillanat az a képernyőről, évtizedek óta ismerős kép él egy ország emlékezetében. A himnusz régi-régi képfelvételét hányszor láttuk szilveszter éjjel, ahogy a zene csúcspontján egy ifjú muzsikus, ütőhangszeres zenész, Medveczky Ádám épp megzendíti erős ütéssel, mélyről fakadt szívdobbanással az üstdobot: megbűnhődte már e nép…”.

(Fotó: kronika.ro)

A második rész technika buktatókkal volt teletűzdelve, de valahogy sikerült lejátszani arról a DVD-ről egy felvételt, amit Simon Erika és Czigány György közösen készített. Ez a részlet Weöres Sándorról szólt, de nem sokáig élvezhette a közönség, mert Czigány elmondása szerint túl lassú volt. Ezután egy olyan versét olvasta fel, amit egy élő műsorban Darvas Iván színművész olvasott fel, majd a műsor zenei szerkesztője meg is zenésítette, ennek a címe Vándordal. A megzenésített változatot azonban nem sikerült lejátszani.

A Simon Erika által hozott interjúkötet címe Zene, zene, zene. Ez a kötet a zongoraművész, zeneszerző, karmester Kocsis Zoltánnal való beszélgetéseket tartalmazza. Ebből hallhattunk egy idézetet a tehetségről: „A tehetség előbújik. Az ember keresgélve a világban és keresgélve a határtalan lehetőségek között előbb-utóbb rátalál arra az egyre, amihez igazán komoly affinitása van. Arra az egyre, amiben aztán olyat tud csinálni, amit a többi ember nem. Nagyon jó lenne, ha ez mindenkinél megtörténne, mert akkor nem lenne frusztrált ember…”

Az estet egy szomorú-édes verssel zárta Czigány György elhunyt fiára emlékezve, majd egy Liszt Ferenc művet játszott el. A technika buktatói ellenére egy tartalmas estét tudhatnak maguk után a résztvevők, a versek, az irodalom és a zene találkozásával.