Szombat, 2020. szeptember 26.
JUSZTINA napja
Menü

Köztér

Vasárnap, 2010. október 3. | vasarhely.ro

Csíky Boldizsár 75 éves – Gheorghe Costin jókívánságai


Există împrejurări în viața noastră când apare un moment de răscruce, un moment care îți poate influența destinul. 1985 a fost anul în care m-am întâlnit în muzică cu omul, compozitorul și muzicianul Csíky Boldizsár, cel care mi-a acordat încredere în dubla ipostază de compozitor și dirijor.

Muzica - pentru domnia sa - a însemnat și înseamnă mult.

Marele actor englez Anthony Hopkins spunea: "Dacă poți să fii calm și să lași orgoliul de o parte, ai șansa să reușești".
Putem afirma cu siguranță că Maestrul Csíky Boldizsár prin tot ceea ce înseamnă el, a reușit.

În noua sa lucrare "Rapsodia transilvană", compusă în acest an - un opus pe care am privilegiul de a-l dirija în prima audiție absolută in compania Orchestrei Filarmonicii din Târgu-Mureș în concertul din 4 octombrie -  se simte intrarea  în scenă a unui personaj byronian, un Manfred poposind pe plaiurile mioritice, pe care, odată ajuns pe culmile Bucegilor, îl auzim ca și cum ar spune: "Dacă n-ar fi necunoscutul, viața omului n-ar mai avea niciun farmec".

Astăzi, la acest ceas aniversar, când Maestrul împlinește 75 de ani de viață, a venit vremea să-i mulțumesc, să-i îmbrățișez sufletul și să-i mărturisesc cât de mult a însemnat el în evoluția mea artistică.

La mulți Ani, Maestre!

Cu cele mai alese sentimente de admirație,
Gheorghe Costin
Dirijor al Orchestrei Filarmonicii "Banatul" – Timișoara