Szombat, 2020. szeptember 26.
JUSZTINA napja
Menü

Köztér

Vasárnap, 2010. október 3. | vasarhely.ro

Csíky Boldizsár 75 éves – Horia Andreescu jókívánságai


Dragă Boldi,

Au trecut ceva ani de când m-ai invitat pentru prima oara la Tg. Mureș spre a dirija Orchestra Filarmonicii, întâia noastră întâlnire. Timpul, revederile noastre, au confirmat ceea ce eu știam deja de la București despre tine, și anume că Csíky Boldizsár este o personalitate a orașului, care conduce cu pricepere și fermitate destinele Filarmonicii, persoana care susține valoarea și respinge compromisul și, mai ales, faptul că este un reprezentant marcant al generației sale de compozitori.

De-a lungul anilor, în partiturile scrise de tine pe care mi le-ai arătat și le-am ascultat în casa ta, am descoperit că în spatele fiecărei compoziții stș o idee ori o motivație puternică, determinante în limbajul, forma și, mai ales in devenirea substanței și expresiei muzicale. Îți este străină plăcerea jocului, a experimentului lipsit de continuț.

Pornind de la "Cântece de vitejie", străbătând "Muntele" și ajungând la "Gulag" am constatat că fiecare lucrare a ta se întrupează într-un mod nerepetat în vreo compoziție precedentă.

Cât despre "Gulag", încă din schițele pe care mi le-ai arătat, atunci când lucrarea se afla în faza incipientă, am intuit că valoarea și forța ei, concentrate în cele câteva minute de desfașurare, constau în capacitatea ta de a putea exprima prin muzica o profundă apăsare sufletească. După părerea mea, ea trece de tragedia Gulag-urilor secolului trecut, transcende în apăsarea Gulag-ului timpului nostru.

Dragă Boldi, aceste câteva rânduri au însa acum o altă menire decăt cea a unei "analize" a creației tale, și anume urarea de LA MULȚI ANI!, sănătoși si frumoși alături de armonioasa ta familie, urare căreia i se alatură și Corina. Este și un prilej de a-ți spune că aștept cu nerăbdare și interes noi lucrări orchestrale spre a ne reîntâlni întru muzică.

Cu prețuire,
Horia Andreescu karmester, Bukarest