Csütörtök, 2020. április 9.
ERHARD napja
Menü

Köztér

Szombat, 2012. november 17. | F. K.

De anyu – egy család belülről


Fóris Ferenczi Rita több szakmai munka megjelentetése után, új fába vágta a fejszéjét, hiszen a pedagógia, neveléstudomány berkeiben jártas szakember olyan könyvet tett le az asztalra a Kriterion Kiadó kiadásában, amit bemutatója Jakabffy Tamás  sem misszilis sem pedig a fiktív levél műfajába nem akarta, tudta elhelyezni. Egy rövid részlet felolvasása után viszont mindannyian képet kezdtünk formálni, hogy milyen alkotással is állunk szembe a De anyu címet viselő kötet esetében.

 

 

 

Az alapállás a következő: adott egy család: apa, anya és három gyerek, akiknek az élete bármelyikünkére hasonlíthat: költöznek, disznót vágnak stb., ugyanakkor nem csak a felszínt ragadja meg, hanem mélyen bevezet a személy és a család privát szférájába, ami miatt a szerző bevallása szerint a kötet egyféle családi cenzúrán is átment.
 A levelekbe foglalt különböző történetek ugyanis nem kitalált szituációkat ragadnak meg, hanem  egy létező család, a szerző családjának megtörtént dolgait örökítik meg. A Kriterion Kiadó igazgatója, H. Szabó Gyula a kötet forte pontjának azt tartotta, hogy  azonosulni lehet vele, látjuk hogy a szülő is ember, és olvasóként az is jó, hogy  szembesülünk vele, másnak a gyerekei sem jobbak a sajátjainknál. Ezek jönnek át, és ezért tud a z olvasó cselekvő családtaggá válni.” – hangsúlyozta az igazgató.

 

 

 

Jakabbffy Tamás arról kérdezte a szerzőt, hogy nevelési szakemberként, milyen volt egy ilyen kvázi háziruhás nyelvezetű szöveggel dolgozni, illetve, hogy hogyan látja, lehet szakmai területen hasznosítani ezt az új nézőpontot, amellyel gyerekek fele fordult. A szerző elmondta, kötetét háttéranyagként lehetne bevinni a neveléstudomány szakirodalmába, mivel egy olyan családi nézőpontot érvényesít, amely azokat a fonákságokat mutatják meg, amit „szakemberként mondikálunk, de nem túl hatásosan. Ha én jó tanár vagyok az azért jó, mert én dupla fenekű vagyok, tanár és szülő. Ebből a tapasztalatból tudom, hogy könnyedebben kell kezelni a dolgokat, nem lehet a könyveket szárazan alkalmazni, na meg azt is tapasztalom, hogy nem lehet mindenkinél ugyanúgy, a három gyerekem három féle.” – magyarázta Fóris Ferenczi Rita, hogy hogyan is találkozik egy emberben a nevelési szakember és szülő.