Kedd, 2020. augusztus 11.
ZSUZSANNA, TIBORC napja
Menü

Köztér

Csütörtök, 2012. április 26. | MTI

Divat a kisebbségellenesség Romániában


Romániában az emberek 31 százaléka nagyon kellemetlenül érzi magát homoszexuálisok társaságában, 22 százalékukat erősen zavarja egy HIV-fertőzött, illetve 15 százalékukat egy roma közelsége – derült ki az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) által rendelt közvélemény-kutatásból, amelyet csütörtökön ismertetett a román sajtó.

A CSOP társadalomkutató intézet által készített felmérés szerint a román társadalom leginkább a szexuális kisebbségekkel szemben elutasító. A megkérdezettek 86 százalékát zavarná, ha arról értesülne, hogy egyik családtagja homoszexuális, s ugyanakkor 81 százalékukat érintené rosszul, ha gyerekük tanáráról, 79 százalékukat, ha családorvosukról tudnák meg ugyanezt.

A megkérdezettek 43 százalékának rossz véleménye van a romákról: lustáknak (46 százalék), erőszakosaknak (45 százalék), illetve becsteleneknek (35 százalék) tartják őket. Erényeik közé sorolják az összetartást (64 százalék) a bátorságot (29 százalék) és az önbizalmat (18 százalék). A felmérés alanyainak 6 százalékát nagyon, 17 százalékát kisebb mértékben zavarná egy magyar nemzetiségű személy társasága. A magyarok hibái között az intoleranciát (30 százalék), az erőszakosságot (14 százalék) és a fukarságot (12 százalék) említik a legtöbben. Erényeik közé az összetartást (36 százalék), a szorgalmat (23 százalék és az önbizalmat (17 százalék) sorolták.

Egy CSOP-felmérés szerint a lakosság 43 százalékának rossz véleménye van a romákról
(Fotó: rooseveltcampusnetwork.org)

A megkérdezettek 27 százaléka nem tartja hátrányos megkülönböztetésnek, ha egy diáknak nem adnak felmentést a vallásóra alól olyan alapon, hogy más felekezethez tartozik. 18 százalékuk szerint nem diszkrimináció, ha  külön osztályokat indítani a roma gyerekeknek. A válaszadók csaknem 70 százaléka úgy gondolja, hogy egy roma az átlagnál nehezebben jut munkahelyhez. A magyarok esetében 38 százalékuk véli úgy, hogy nemzetiségük hátrányos lehet az álláskeresésnél. A HIV-fertőzöttekről a megkérdezettek 77 százaléka feltételezi, hogy elutasításba ütközhetnek, amikor munkát keresnek.

A romákkal szemben az 50 év feletti, falusi környezetben élő, érettségizett nők az országos átlagnál nagyobb mértékben elutasítóak, míg a magyarok esetében a 30 és 50 év közötti, kis jövedelmű falusi nőknél figyelhető meg fokozott intolerancia. A homoszexuálisokkal szemben az 50 feletti, érettségivel nem rendelkező, kis jövedelmű falusiak az átlagosnál elutasítóbbak. A közvélemény-kutatást decemberben és januárban végezték a felnőtt lakosság körében egy 1400 fős országos reprezentatív mintán. A módszer hibahatára 2,6 százalék, megbízhatósági szintje 95 százalék.