Hétfő, 2020. július 6.
CSABA napja
Menü

Köztér

Hétfő, 2014. november 3. | Bögözi Attila

Egy biztos: még semmi sem biztos


Bár a Központi Választási Iroda legfrissebb eredményeit csak délután öt órakor teszi közzé, a szavazatok közel 99 százalékának a megszámlálása után közölt hivatalos részeredmény alapján biztosra vehető, hogy az elnökválasztás első fordulóját Victor Ponta nyerte tíz százalék körüli előnnyel, a második helyezett, Klaus Johannis előtt. Politikai elemzők egyetértenek abban, hogy ez a tíz százalékos különbség továbbra is kétesélyessé teszi az elnökválasztások második fordulóját, bár az is világos, hogy Johannisnak most sokkal nehezebb dolga lesz, mint öt évvel ezelőtt Traian Băsescunak volt.

Továbbá az is megállapítható, hogy annak ellenére, hogy a választások kapcsán a Belügyminisztérium 187, választási kihágásokra vonatkozó panaszt vizsgált ki, amiből 75-nél bizonyosodott be a tényleges szabálysértés, amiért 42350 lej értékben róttak ki büntetést, és a külföldi szavazások sem voltak zökkenőmentesek, összességében a romániai elnökválasztás első fordulója nagyobb problémák nélkül zajlott le.

Külföldi sajtótükör

Ezt kiemelték a külföldi hírügynökségek is, melyek részletesen beszámoltak a romániai elnökválasztásokról. A Reuters hírügynökség azt írja, hogy az exit pollok szerint Victor Ponta miniszterelnök megnyerte az államelnökválasztás első fordulóját, legyőzve legfőbb ellenfelét, Klaus Iohannist, egy német nemzetiségű polgármestert, akit két jobboldali párt támogat, és akivel november 16-án a második fordulóban mérkőzik meg. A közvélemény kutatások azt mutatják, hogy a jelenlegi miniszterelnök és Nagyszeben polgármestere mérkőznek meg a romániai elnökválasztás második fordulójában, miután egyiküknek sem sikerült többséget szereznie az első fordulóban, tudósít az Associated Press.

A hírügynökség megjegyzi, hogy első helyen Victor Ponta, egy volt ügyész végzett, akinek teljesítményét – az eredményekből ítélve – úgy tűnik nem befolyásolták a kampányban pártját megrázó korrupciós botrányok. A Deutsche Welle azt emeli ki, hogy Ponta a kampánya során az adók csökkentését és a nyugdíjak emelését ígérte, kiemelve az Európai Unióval meg Kínával meglévő viszonyok megőrzésének fontosságát. Legutóbb az egészségügyi dolgozóknak ígért tíz százalékos béremelést, ezzel is növelve népszerűségét. A DPA hírügynökség úgy vélekedik, hogy a második forduló fő témája továbbra is a korrupció lesz, ami komolyan érinti Romániát és komoly kritikát von maga után az Európai Unió részéről.

 

Az RMDSZ jól szerepelt

„Megerősödött a Szövetség és választói közötti kötelék. Most is bebizonyítottuk, akárcsak eddig minden alkalommal, hogy politikai programunkat megértették a magyar emberek, hiszen ez a program az erdélyi magyar közösség, választóink programja. Ezek a szavazatok biztosítják az RMDSZ-nek a munka folytatásához szükséges erejét, hátterét a következő időszakra.” – ezt nyilatkozta Kelemen Hunor szövetségi elnök, az RMDSZ államelnök-jelöltje a választáson elért eredményekről.

Az RMDSZ szociológusainak a számításai szerint Kelemen Hunor a magyar szavazatok 86,2 százalékát szerezte meg a vasárnapi elnökválasztási fordulóban. Öt évvel ezelőtt, amikor szintén a szövetség államfőjelöltje volt, 3,83 százalékos eredményt ért el, ez abszolút számokban 372 764 szavazatot jelent, tehát valamivel többet, mint a jelenlegi feldolgozottságánál a két magyar jelölt összesen (Kelemen Hunor 320 446, Szilágyi Zsolt pedig 51 358).

Kelemen Hunor szerint a választói akarat azt mutatja, az RMDSZ továbbra is élvezi a magyar közösség támogatását, mi több a szövetségnek választási üzenetével nem magyar ajkú választókat is sikerült megszólítania. „Olyan helyekről is kaptunk szavazatokat, ahol nem élnek magyar emberek, ami azt bizonyítja, hogy hiteles az a program, amellyel a társadalom elé álltunk. S bár nem voltak ebben a választási kampányban valódi viták, mégis azt tapasztaljuk, hogy üzenetünk eljutott a választóinkhoz.” – hangsúlyozta Kelemen Hunor, aki a választások második fordulójára vonatkozóan egy részletes helyzetelemzés szükségességét helyezte kilátásba, amelyet az RMDSZ belső struktúráiban végeznek majd el a következő napokban.

Kovács Péter az RMDSZ főtitkára a Marosvásárhelyi Rádiónak azt nyilatkozta, hogy az RMDSZ a hét második felében fog dönteni arról, mire fogja biztatni a magyar közösséget, hogy kire szavazzanak a második fordulóban. „Nagyon jól tudjuk, hogy ez nem azt jelenti, hogy az RMDSZ szavazóbázisa 100 százalékban követi az egyik vagy a másik jelöltet, de minden bizonnyal az RMDSZ-nek lesz egy határozott álláspontja. Úgy gondoljuk, hogy nem egy érzelmim döntést kell meghozzunk, hanem egy teljesen racionális döntést, ami azt veszi figyelembe, hogy mi az érdeke a magyar embereknek, azoknak a régióknak ahol a magyar emberek nagyobb létszámban élnek” – fejtette ki Kovács.

Első összegzéseikben a politikai elemzők kiemelik az is, hogy az RMDSZ nincs könnyű helyzetben, hiszen a második fordulóba jutott két jelölt egyikének sincs igazi üzenete a romániai magyarság számára. Victor Ponta mellett mindössze az az egyetlen érv szólhat, hogy koalícióba vette az RMDSZ-t, Johannis viszont eljátszotta a magyarok bizalmát, amikor megtagadva német származását, románnak vallotta magát.

Az EMNP leszerepelt

Jobb eredményre számított az államfőválasztáson az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP); Toró T. Tibor pártelnök és Szilágyi Zsolt alelnök, a párt államfőjelöltje bejelentette, hogy a szombati marosvásárhelyi elnökségi ülésen benyújtják lemondásukat. A 98,3 százalékos feldolgozottságú adatok szerint az EMNP jelöltjének a szavazatok 0,56 százalékát sikerült megszereznie.

Biró Zsolt, a Magyar Polgári Párt elnöke ma délelőtti marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, a Néppárt kudarcot vallott, mert nemhogy nem tudta növelni, hanem valamelyest csökkent az eredménye a 2012-es helyhatósági választásokhoz képest. Hangsúlyozta továbbá azt is, hogy a Szilágyi Zsolt által szerzett 51 ezer szavazat jóval elmarad az indulását támogató 220 ezer aláírás mögött.