Szombat, 2020. szeptember 26.
JUSZTINA napja
Menü

Köztér

Kedd, 2016. július 26. | Szerk.

Egyelőre alpolgármesterek nélkül Marosvásárhely


Úgy tűnik nem hiányzik a polgármesternek a szárnysegéd, mert Peti András volt alpolgármester irodáját már el is foglalta a városi jegyző. Ezidáig nem szerepel az alpolgármester megválasztása a marosvásárhelyi önkormányzat csütörtöki soros ülésén, egyesek szerint az RMDSZ kellene lépjen az ügyben, mások szerint a polgármester dolga lenne beterjeszteni a tervezetet. 
 
„A polgármester feladatkörébe tartozik ennek a törvénytervezetnek a beterjesztése, amely az alpolgármester megválasztását célozza, a július 28-ára összehívott tanácsosi ülésen nem szerepel ez a projekt. Már tárgyalások folynak a pártok között a határozattervezetet illetően, nem pedig a funkciók és az embereket illetően” – mondta a Marosvásárhelyi Rádiónak Sergiu Papuc, PSD-s helyi tanácsos. 
 
Csíki Zsolt RMDSZ-es képviselő szerint a szövetség nem érdeklődik az alpolgármesteri tisztség után. „Nincs tétje számunkra, akkor miért állítanánk alpolgármestert?” – tette fel a kérdést Csíki. 
 
„Nekem gyerekesnek tűnik, mind az RMDSZ, mind pedig a PSD tapasztalata, miszerint büntetnék a helyi önkormányzatot, hogy ne működjön úgy ahogy az kellene. Ők bármikor állíthatnának alpolgármestert a Helyi Tanácsban levő szavazati többségükkel” – mondta a rádiónak Doru Oprişcan, a Maros megyei PNL vezetője.
 
Dumitru Matei, PNL-s képviselő szerint szeptembertől beindul az élet a városbanés akkor nagy szükség lenne alpolgármesterre.
 
 „Az nem lehet, hogy Marosvásárhelyen, ahol a megye lakosságának harminc százaléka lakik, s ahol a városházának arányokban is sokkal több feladata van, mint más településeken, ne legyen alpolgármester. Az ezer lelkes falvakban is van segítője a polgármesternek. Mi kisebbségben vagyunk a tanácsban, ezért nem tudunk alpolgármestert választani. Amint olvastam és hallottam, az RMDSZ egyáltalán nem akar alpolgármestert nevesíteni, s a vele partnerségben levő szociáldemokraták sem. Holott csak az RMDSZ javasolhat, ez  most az ő felelőssége” – mondta Dumitru Matei a Székelyhon portál megkeresésére.
 
A POL elnöke szerint nem kell alpolgármester ahhoz, hogy az önkormányzat jól működjön, ugyanis ezidáig is „feleslegesen fizették az alpolgármestereket”.
 
Tehát megoszlik a vélemény az alpolgármester szükségességét illetően, viszont Florea már korábban is többször hangot adott azon véleményének, miszerint neki nincs szüksége alpolgármesterekre. Most valószínű hogy kiderül, hogy miként bírja a strapát.
 
„A polgármesterhez ilyen felkérés nem érkezett. A városnak működnie kell, és működik is, alpolgármesterek nélkül is. Ha az önkormányzatban többségben levő politikai pártok nem akarnak alpolgármestert jelölni, akkor ezen döntésükért felelniük kell választóik előtt” – tolmácsolta Dorin Florea véleményét Cosmin Blaga sajtószóvivő a Székelyhonnak.