Csütörtök, 2020. július 9.
LUKRÉCIA napja
Menü

Köztér

Szerda, 2014. december 10. | Szerk.

Egyelőre csak pénzzel fizet a plagizálásért a MOGYE rektora


Pert nyert a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem rektorának plágiumügyében Hantz Péter. Erről a tudományos kutató a sajtónak küldött közleményben számolt be.
 
„A plágiumbotrány kirobbantásakor – szintén MOGYE-s kérésre – személyesen is feljelentést tettem az egyetem csaló rektora ellen. Mivel az illetékes román szervek válaszra sem méltattak, bepereltem a román Oktatási Minisztériumot. Kiss Oszkár kolozsvári ügyvéd sikerre vitte a folyamatot: nem sokkal a per megkezdése után hirtelen komolyan vették a megkeresésem, és büntetésben részesítették a plagizálókat. Mi több, a bíróság az ügyvédi költségeket is megítélte nekem. A tetemes összeget – melynek kifizettetése sem volt zökkenőmentes – a napokban kaptam meg, és azt közcélokra – a Székelyföld értékeit bemutató kiadványok és honlapok szerkesztésére – fordítottam” – írja a vasarhely.ro-hoz eljuttatott közlemény.
 
A Bolyai Kezdeményező Bizottság tagjai emlékeztet arra, hogy a MOGYE több befolyásos magyar vezetője csak szimbolikus ügyekben tesz határozott lépéseket. Hantz szerint a plágium-botrány 2012-es kirobbantása után, amikor már az Európai Bizottság illetékese foglalkozott a kérdéssel, reális esély kínálkozott a szélsőségesen magyarellenes rektor félreállítására. „Azonban a MOGYE volt magyar rektorhelyettese, ahelyett hogy kihasználta volna a kínálkozó lehetőségeket, egyenesen azt kérte, hogy állítsuk le a folyamatot. Megjegyzem, hogy különféle plágium-ügyekben magyar oktatók is érintve voltak” – áll a közleményben.
 
A Bolyai Kezdeményező Bizottság 2012. február 13-án juttatta el az oktatási minisztériumhoz a MOGYE jelenlegi és volt rektorának a plágiumát bizonyító dokumentációt. Akkor a Bázelben kutató Hantz Péter biofizikus online sajtótájékoztatón közölte, hogy a MOGYE akkori rektora, Constantin Copotoiu (jelenleg a MOGYE szenátusának az elnöke), tudományos rektorhelyettese, Klara Brînzaniuc, valamint az általános orvosi kar dékánja, Leonard Azamfirei vezetésével az egyetem kutatói olyan orvosi szakcikkeket írtak és közöltek az egyetem angol nyelvű szakfolyóiratában, amelyek döntő része külföldi folyóiratokban megjelent munkák másolata. A BKB megkereste az eredeti cikkek holland és angol szerzőit, akik megerősítették a plágium tényét és tiltakoztak a marosvásárhelyi gyakorlat ellen.