Csütörtök, 2020. július 9.
LUKRÉCIA napja
Menü

Köztér

Péntek, 2012. április 27. | Molnár Bea

Egyetemista Jazz Fesztivál


Április 23-a és 26-a között Marosvásárhelyen zajlott Nemzetközi Egyetemista Jazzfesztivál, amely idén immár negyedik alkalommal került megszervezésre a Jazz&Blues klubban. A négy napig tartó esemény nemcsak a szokásos „jazzes társaságot”, hanem az idősebb korosztályt is megmozgatta. Ilyen heterogén közönségnek rég nem voltam tanúja a Jazzben. Hogy mégis mi tartotta össze a csapatot, mi vonzotta le estéről estére az embereket, nem nehéz kitalálni: a zene – a dzsessz.

Az esemény lényege – azon kívül, hogy a nagyközönséget szórakoztassa – az egyetemisták versenye volt, akik idén is az ország (és nemcsak) különböző városaiból érkeztek hozzánk: Szebenből, Kolozsvárról, Bukarestből, Temesvárról, Jászvásárról, sőt, Budapestről is. A szakmai zsűri  (Mircea Tiberian zongoraművész, Sebastian Gheorghiu gyakorlott zenész, Bibó Lajos gitárművész, dr. Makkai Gyöngyvér a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem tanárja,  valamint Sárik Péter magyarországi dzsessz-zongoraművész, zeneszerző) színes palettáról válogathatott, hogy kik azok, akik megérdemlik a díjakat, kik azok, akik sikeres pálya elé néz(het)nek ezen a területen. Bár reflektorfény és lelkes közönség is volt, a tehetség volt az, amely tartalmassá, értékessé tette ezeket a pillanatokat.

Ezt követően minden este izgalmas koncerteket hallhattunk. A fesztivált a Jazz Challenge, tavalyi nyertes együttes nyitotta, kedden Szőke Nikoletta hangját csodálhattuk, szerdán a bukaresti Alex Man és Luiza Zan produkciója került színpadra. Az eseményt záró utolsó napon a Tonight Jazz Ensamble hangolta rá a közönséget az est fénypontjára: Fábián Juli & Sárik Péter & Dj Zoohacker trióra, akik testet-lelket megmozgató produkcióval örvendeztettek meg. Sárik Péter világszerte elismert dzsessz zongoraművész és a leírhatatlan hangú Fábián Juli nem először jártak Marosvásárhelyen, ezúttal Dj Zoohackerrel együtt ismét felejthetetlen estét nyújtottak az ott lévőknek.

A képeket Csiki Réka készítette.
A Sárik Péterrel készült interjút itt olvashatják