Kedd, 2020. június 2.
KÁRMEN, ANITA napja
Menü

Köztér

Csütörtök, 2011. október 6. | Farkas István

Elhunyt Steve Jobs, az Apple atyja


„Az Apple elveszítette látnokát és kreatív géniuszát, a világ pedig elveszített egy rendkívüli embert. Mi, akik együtt dolgoztunk vele egyszerre veszítettük el barátunkat és mentorunkat. Steve egy olyan céget hagyott maga mögött, amelyet csak ő volt képes létrehozni – szelleme mindvégig az Apple alapja lesz” – ezzel az üzenettel tudatja az Apple honlapja, hogy romániai idő szerint csütörtökön, kevéssel éjfél után 56 éves korában elhunyt Steve Jobs, a cég társalapítója, nemrég lemondott elnök-vezérigazgatója.

Az apple.com nyitóoldala a cég alapítója, ex-elnök-vezérigazgatója haláláról ad hírt

Az ex-Apple vezér halálának körülményeiről egyelőre annyit tudni, hogy „békében hunyt el, családtagjainak körében”. Az 1955-ben született Steve Jobs-t 2004-ben neuroendokrin rákkal (a hasnyálmirigyrák egy ritka típusa) diagnosztizálták, 2009-ben májátültetésen esett át. Idén augusztus 25-én hajnalban egy rövid levélben bejelentette lemondását az Apple vezérigazgatói posztjáról; „az Apple még legfényesebb és leginnovatívabb napjai előtt áll” – fogalmazott levelében. Helyét Tim Cook, a cég korábbi ügyvezető igazgatója vette át, aki egy nappal Jobs halála előtt mutatta be az iPhone új, 4S nevű változatát.

Steve Jobs Apple-mentor prezentációival valósággal elkápráztatta a nézőket (és vevőket)

A szinte mindig kék farmert és fekete garbót viselő Steve Jobs „megújuló kreativitása és a tökéletesség iránti fékezhetetlen igénye” hat ágazatot forradalmasított: a személyi számítógépét, az animációs filmekét (1986-ban felvásárolta a Pixart, amelyet 2006-ban részvénycserével eladott a Disney-nek, így ő lett a Walt Disney legnagyobb egyéni részvényese), a zenéét, a telefonét, a táblaszámítógépét és a digitális könyvkiadásét. Az Apple céget 1976-ban alapította Steve Wozniakkal és Mark Markkulával, 1978-ban elsőként mutatva be grafikus menüvel rendelkező, egérrel irányítható számítógépet, az Apple Lisa-t. Az „almás cég” számára az igazi sikert az 1984-ben megjelent Macintosh hozta meg. A pozitív eladási mutatókhoz azonban kétségkívül hozzájárult a George Orwellt idéző legendás reklámfilm – a cég marketingjéért és az értékesítésért Steve Jobs felelt.

 

A nyolcvanas évek közepén távozni kényszerült a vállalattól, megalapította a NeXT nevű PC-gyártó vállalkozását, majd 1996-ban újra csatlakozott az Apple-höz, immár elnök-vezérigazgatóként – visszatérése óta az Apple részvényei 6717 százalékkal emelkedtek. Életének fontos korszakát, a vállalat megalapítását a Szilícium-völgy kalózai (Pirates of Silicon Valley – rendezte: Martyn Burke, 1999) című amerikai filmben dolgozták fel.

 

 

A cég az ő vezetése alatt rukkolt elő a monitorral egybeépített iMac asztali gépekkel, az iPod zenelejátszóval (különböző típusaiból eddig több mint  220 milliót adott el a cég), majd az iPhone okostelefonnal (az egyes modellekből összesen 74 milliót adtak el világszerte) és az iPad táblagéppel, amelyek behozhatatlan előnyre tettek szert vetélytársaikkal szemben. Az Apple irányítása alatt a világ legnagyobb technológiai vállalata lett, éves forgalma tavaly elérte a 65 milliárd dollárt.
„Bátor volt ahhoz, hogy másképpen gondolkozzon, mint a többiek és elég merész ahhoz is, hogy higgyen abban, hogy meg tudja változtatni a világot. Emellett ahhoz is volt tehetsége, hogy ezt meg is valósítsa. A világ elveszített egy látnokot. És aligha lehet nagyobb elismerése Steve sikerének, mint az, hogy sokan a világon egy olyan készülék segítségével értesültek a haláláról, amelyet ő talált fel” – idézi a BBC Barack Obama amerikai elnök reakcióját Steve Jobs halálhírére. Michael Bloomberg, New York polgármestere az Apple-vezér halála kapcsán kijelentette: „Amerika egy olyan géniuszt veszített el, akit Edison és Einstein mellett fogjuk emlegetni, ugyanis ötletei generációkon át formálni fogják a világot”.

Steve Jobs (1955 – 2011)

A számítástechnika óriásai szintén felszólaltak Steve Jobs halálával kapcsolatban. „Steve, köszönöm, hogy a mentorom és a barátom voltál. Köszönöm, hogy megmutattad, hogy amit felépítesz, az megváltoztathatja a világot” – mondta Mark Zuckerberg, a Facebook alapító-vezérigazgatója. A nagy rivális, a Bill Gates, a Microsoft társalapítója kijelentette: „Steve és én csaknem 30 éve találkoztunk először és az életünk több mint felében kollégák, vetélytársak és barátok voltunk. A világ ritkán lát olyan embert, aki olyan mély hatást gyakorolt volna rá, mint Steve, aminek következményeit sok elkövetkező nemzedék érezni fogja. Számunkra, akik abban a szerencsében részesülhettünk, hogy együtt dogozhattunk vele ez egy őrülten nagy megtiszteltetés volt. Roppantul hiányolni fogom Steve-et”.
„A világ ma elveszített egy látnoki képességekkel rendelkező vezetőt, a technológiaipar elveszített egy ikonikus legendát én pedig elvesztettem egy barátot és egy társalapítót” - jelentette ki Michael Dell, a Dell társalapító-vezérigazgatója.

Mark Zuckerberg Facebook-üzenőfalán emlékezett Steve Jobsra