Kedd, 2020. június 2.
KÁRMEN, ANITA napja
Menü

Köztér

Péntek, 2011. szeptember 16. | Szerk.

Elindult az RMDSZ népszámlálási kampánya


„A népszámlálás szabályozási kereteit a magyar közösség szempontjából sikerült megnyugtatóan rendeznünk, ezzel párhuzamosan megfelelő számú magyar összeírót toboroztunk, a mai napon pedig elindítjuk az RMDSZ tudatosító kampányát, melynek üzenete, hogy vállaljuk bátran és büszkén magyarságunkat, anyanyelvünket és vallásunkat” – jelentette be Kelemen Hunor szövetségi elnök tegnap Bukarestben.

A szövetségi elnök beszámolt arról is, hogy az elmúlt napokban felvette a kapcsolatot a történelmi magyar egyházak vezetőivel, illetve a magyar nyelvű írott és elektronikus média képviselőivel, azzal a céllal, hogy a tájékoztató és tudatosító kampány egy közös erőfeszítés eredményeként valósulhasson meg. „Minden magyar számít” – szögezte le Kelemen Hunor. Elmondása szerint ezért a Szövetség nagy hangsúlyt fektet a vegyes házasságokban élőkre, a szórványmagyarságra, az átmenetileg külföldön tartózkodókra, a nagyvárosi tömbház-negyedekben élőkre, valamint a csángókra. „Az RMDSZ célja, hogy minden romániai magyar vállalja magyarságát” – hangsúlyozta Kelemen.

Az RMDSZ Főtitkársága által koordinált kampány több síkon zajlik. Romániai magyar ismert és elismert közéleti személyiségek üzeneteit televíziós és rádiós klip formájában közvetítjük. Ezekben a felkért személyiségek elmondják, hogy mit jelent számukra magyarnak lenni Erdélyben, illetve miért fontos, hogy mindenki magyarnak vallja magát a népszámláláson.
Ezzel párhuzamosan az RMDSZ tájékoztató anyagokat, plakátokat, szórólapokat készít és juttat el a magyarok által is lakott településekre, amelyeken keresztül a népszámlálás technikai lebonyolítására vonatkozó tudnivalókon kívül, a magyarságunk vállalásának fontosságára is felhívja a figyelmet. A kampány harmadik vonatkozása egy karaván megszervezése, amely által 2011. szeptember 30-i kezdettel az RMDSZ elsősorban azokra a településekre kíván eljutni, ahol a tíz évvel ezelőtti népszámláláson a magyarok aránya 18 és 22 százalék között mozgott. Ezeken a településeken a véleményformálókkal való beszélgetésekre, valamint kulturális műsorral egybekötött előadásokra kerül sor.