Vasárnap, 2020. szeptember 27.
ADALBERT napja
Menü

Köztér

Szombat, 2014. október 25. | Hamar Mátyás Ruben

Elkezdődött a zagytározó semlegesítése


Elkezdték az Azomureș vegyipari kombinát zagytározójának semlegesítését előkészítő munkálatokat. A kivitelező Geiger Transilvania már lekövezte a környezetvédők által ketyegő ökológiai bombaként emlegetett „égszínkék tengerhez” vezető utat. És kialakították azokat a mólókat is, amelyekről elkezdik a zagytározó feltöltését. A munkálatok elkezdésének azért van hírértéke a marosvásárhelyiek számára, mert a Marosszentkirály területén levő, 900 méter hosszú és 250-300 méter széles, téglalap alakú tóba halmozták fel a vegyipari kombinátból származó, a termelés során visszamaradt szennyező anyagokat.

Amennyiben az 1972-ben kialakított ülepítő vize belefolyik a Marosba, katasztrofális következményekkel számolhatunk. A 30 hektáros zagytározó 2006 decembere óta van használaton kívül, szerepét a Maros bal partján kialakított, 2,5 hektáros zagytározó vette át.

A rekultivációs munkálatok során környezetbaráttá teszik a több mint egymillió tonnányi szennyezőanyagot tartalmazó tavat, teljes mértékben feltöltve azt szilárd anyaggal.

„Több réteg fólia, georács, és geoszintetikus bentonit alapú anyagok felvitele után egy 85 centis földréteget hordunk a jelenlegi felületre, ami után egy 15 centis termőréteget terítünk szét, ami után pedig zöldövezet kerül kialakításra” – magyarázta a környezetbaráttá alakítás részleteit Csongvay Attila az Erdély TV-nek adott interjúban.

Az Azomureș vegyipari kombinát zagytározójának megtisztítását szorgalmazó terv szerződését még 2012-ben írta alá Csegzi Sándor, akkori alpolgármester és Borbély László, akkori környezetvédelmi miniszter. Az elmúlt két évben azonban mindeddig nem történt érdemi előrelépés.

„Közel 25 millió eurós beruházásról van szó, amelynek végén a kombinát által használt területeket, megtisztítva visszaadjuk a városnak, amely maga dönti majd el, hogy parkot, szórakozó központot vagy más, a lakosság számára létfontosságú létesítményt épít” – magyarázta akkor a környezetvédelmi és erdészeti miniszter, hangsúlyozva, a rekultiváció értékének a város csak két százalékát kell fizesse. Hozzátette: a beruházásból nemcsak Marosvásárhely, hanem a környező községek is profitálnak, hisz a zagytározó rájuk nézve is környezetszennyező.

A most elkezdett munkálatokat idén júniusban jelentették be.

(Fotók: Deák Zsombor)