Csütörtök, 2020. július 9.
LUKRÉCIA napja
Menü

Köztér

Csütörtök, 2015. október 8. | Csonka Helga

Előválasztás: bizonytalanság a véghajrában?


Nem egészen három nap múlva tartják a magyar előválasztásokat, a tét a magyar polgármesterjelölt személye. A magyar pártok még év elején jelentették be, hogy összezárnak és közösen nevesítik a legrátermettebb jelöltet, aki majd 2016-ban megmérkőzik a román pártk jelöltjeivel. A cél nemes, a kivitelezés, illetve annak módja körül azonban egy-két szög kibújni látszik a zsákból.  
 
Az RMDSZ jelöltje, Soós  Zoltán ma sajtótájékoztató keretében értékelte az elmúlt időszakot. Úgy fogalmazott, szerinte civilizált módon, és jó szájjízzel zárult mindhárom jelölt kampánya. Az RMDSZ-es jelölt szerint a kisebb konfliktusokat sikerült elsimítani, és a teljes összefogás jegyében tudják megszervezni az előválasztást. Hangsúlyozta, mintegy 9000 személy regisztrált, ami a szavazójoggal rendelkező marosvásárhelyi magyarok több mint 15 százaléka, ami rendkívül jó aránynak számít, főként ha figyelembe vesszük azt, hogy a kezdeti időszakban nagyon sokan szkeptikusak voltak. Az online regisztráció ma éjszaka zárul, a nap folyamán pedig a történelmi magyar egyházak irodáiban, a pártok székházában, valamint a CEMO-nál is lehet jeletkezni.  
 
 
A vasárnapi előválasztásokkal kapcsolatosan Soós Zoltán felvetette, hogy kezdeményezték a pótlistás szavazást is, azaz hogy a helyszínre érkező nem regisztrált személyek egy pótlistára kerülve letehessék a voksaikat. A jelenlegi állás szerint, az Erdélyi Magyar Néppárt még nem foglalt állást az kérdésben. Kali István a vasarhely.ro-nak azt nyilatkozta, hogy a szavazói biztottsághoz nem érkezett még ilyen kérés, viszont belső információi szerint az EMNP nem fogja ezt jóváhagyni.
 
„A regisztrálás ma 12 órakor (éjjel – szerk.) zárul, én nem tudok olyasmiről, hogy változott volna azóta. Ha ezt az RMDSZ kezdeményezi, akkor ezt valószínűleg a szervezők grémiumában kezdeményezhette, viszont a szavazóbizottsághoz ilyen információ még nem jutott el. Valószínűleg nem lesz, egyébként a néppárt nem fogja ezt elfogadni. Én azt vallom, hogy a játékszabályokat nem illik módosítani menet közben” – hangsúlyozta a vasarhely.ro-nak adott nyilatkozatában Kali István.
 
Egyelőre az biztos, hogy 14 szavazókörzet van, ahol bárki regisztrált vásárhelyi felnőtt lakos szavazhat. Az előválasztások menete is, a hivatalos választásokhoz hasonló, csak személyazonossági kártyával járulhatnak az urnák elé a szavazók. A helyszínen két-két szavazófülke lesz, amelyhez egy-egy pecsét társul.
 
Az egyezség szerint minden szavazóponton 6 szavazóbiztos lesz, a szervező pártok részéről egy-egy képviselő, valamint Barabás Miklós független jelöltre való tekintettel a jelöltek is küldhetnek egy képviselőt a helyszínre. Mivel ez nem egy hivatalos szavazás, ezért a rendőrségi felügyelet nem lesz a helyszínen, az esetleges zavargások visszaszorítását egy őrző-védő cég munkatársa vállalták, de állandó felügyelet az nem lesz.
 
 
A szavazás online és offline módon is ellenőrizhető, így elméletileg könnyen kiszűrhető a választási csalás. Azok, akik szabálytalanságot észlelnek, telefonon tudják majd értesíteni a szavazóbizottságot. Ezt a telefonszámot még senki nem tudja, de valószínűleg a helyszínen ki lesz majd függesztve.
 
A vasárnapi szavazás reggel 9-kor kezdődik és este 7-ig tart. Valószínűleg este 10 órakor már tudni lehet, hogy Barabás Miklós, Soós Zoltán vagy pedig Portik Vilmos fogja képviselni a vásárhelyi magyarságot a jövő évi helyhatósági választásokon.