Kedd, 2020. június 2.
KÁRMEN, ANITA napja
Menü

Köztér

Péntek, 2015. október 9. | Szerk.

Előválasztás: vita a pótlisták körül


Közös sajtóközleményben ítéli el az RMDSZ és az MPP az Erdélyi Magyar Néppártot azért, mert nem hajlandó belemenni abba, hogy pótlista is legyen a vasárnapi magyar előválasztáson. „Az urnáktól elzárt magyar polgárokért minden felelősség a Néppártot terheli” – írják a közleményben. A két párt Portik Vilmos, az EMNP jelöltjének a nevét is említi, hangsúlyozva: „a jelek szerint megijedt a szavazóktól”.
 
A szerkesztőségünkbe eljuttatott közlemény szerint különben nem volna oka megakadályozni annak lehetőségét, hogy a marosvásárhelyiek minél nagyobb számban vehessenek részt az előválasztáson.
„Örvendetes tény, hogy a marosvásárhelyi előválasztás megmozgatta a magyar politikai közösséget, a választópolgárok közel egynegyede regisztrált. A folyamat dinamikája azt mutatja, hogy az elmúlt napokban ugrásszerűen megnőtt az érdeklődés. Az RMDSZ ennek ismeretében fordult kedden előbb informálisan, majd formálisan is az előválasztást lebonyolító  többi politikai párthoz. A Magyar Polgári Párt támogatta, a Néppárt azonban határozottan elutasította, hogy lehetővé tegyük a pótlistás szavazást azok számára is, akik valamilyen oknál fogva nem tudtak regisztrálni vagy regisztrációjukat nem rögzítették a rendszerben” – fogalmaz a közlemény.
 
Az RMDSZ és MPP nyitott a további tárgyalásokra, azt mondják, vasárnap reggelig kivárnak, hisz az utolsó pillanatban is be lehet vezetni a pótlistákat.
Kali István, az EMNP szavazóbizottsági tagja korábban – amikor Soós Zoltán kampányzáró sajtótájékoztatóján felvetette a pótlisták bevezetését –, azt nyilatkozta: „nem illik menet közben változtatni a játékszabályokon” és ebbe tudomása szerint az EMNP nem fog belemenni.
 
UPDATE:
Portik Vilmos Facebook-oldalán tette közzé azt az elektronikus levelet, amelyet Brassai Zsombornak és Biró Zsoltnak küldött, miután felvetették a pótlisták ötletét.
 

Kedves Marosvásárhelyiek!Ma reggel arra ébredtem, hogy égnek a telefonvonalak, mert az RMDSZ-es szervezőtársak, és...

Posted by Portik Vilmos on 2015. október 9.
 
Portik úgy fogalmaz: „nem tudok partner lenni egy olyan döntésben, amivel saját magunk által állított szabályokat nem veszünk komolyan, és magunk által hónapokon keresztül hangoztatott, kizáró jellegű aktust a sutba vágunk”. Emlékeztetett arra, hogy az előzetes megfontolásuk a regisztráció szükségességének tekintetében az volt, hogy kerüljék el a választási visszaéléseket. „Akkori elmondásotok szerint ugyanis még fennállt annak a veszélye, hogy tőlünk, szervező pártoktól független erők tömegével szervezhetnek be résztvevőket, hogy a választás eredményét befolyásolják, elérve ezzel azt, hogy a végeredmény eltérjen a résztvevő polgárok által kifejezett véleménytől” – emlékeztet Portik.