Hétfő, 2020. július 6.
CSABA napja
Menü

Köztér

Szombat, 2012. április 28. | Farkas Katalin

Emóciós móció-voks


Eseménydús napon van túl a román politikai élet: Mircea Geoana ellenzéki politikus 2010-es „pünkösdi királyságára” rímelve fordult a kocka a nagyobbik kormánypárt portáján. Míg Mihai Răzvan Ungureanu a reggel még Románia miniszterelnökeként ébredt, addig este már Victor Ponta viselte ezt a köntöst, miután a parlament 235 szavazattal elfogadta a Szociál Liberális szövetség által benyújtott bizalmatlansági indítványt.

De ne siessünk úgy, hisz előtte beszédek is hangzottak el jócskán. Ungureanu  kormányfő a felelőtlenséget emlegette, mint az ellenzékiek legfőbb tulajdonságát, Markó Béla miniszterelnök-helyettes pedig arról beszélt – igencsak érdekesen és okos iróniával – hogy a gyenge memória és a könnyen felejtés a titka Romániában a sikeres politizálásnak. Ennek következménye a MOGYE-ügy kezelése, a pártok közötti vándorlás, ami a jelenlegi helyzetet generálta. Itt csak halkan jegyezzük meg, hogy talán a kisebbségi szervezetek képviselőiből kerültek ki az átszavazók.

Na és akkor megtörtént, az, amiben csak az ellenzékiek bíztak. Ezt pedig követték a nyilatkozatok. Mindenki nyilatkozatát fölösleges sorra venni, lássuk a magyarokét.

Ungureanu hiába imádkozott (Fotó: Mediafax)

Kelemen Hunor:  „Az RMDSZ a választásokra készül. A mai szavazás bebizonyította, hogy az USL-nek többsége van a törvényhozásban, így nincsen szükségük koalíciós partnerre.” Az RMDSZ elnöke minden nyilatkozatában azt hangsúlyozta, ők a bizalmatlansági indítvány ellen szavaztak, és koalíciós partnerként mindig állták a szavukat. Kelemen szerint már jövő héten megszavazhatja a parlament az új kormányt.
 

Borbély László: „Semmi gond, megyünk tovább, az RMDSZ megmondta ezelőtt három hónappal, hogy előrehozott választásokat kell tartani. Nem akartunk politikai instabilitást, ezért elfogadtuk a nagyobb koalíciós párt álláspontját, mely szerint nem kell előrehozott választásokat tartani. De lám, ez a három hónap bebizonyította, hogy jobb lett volna, ha ránk hallgatnak. Véleményem szerint nem szabad tovább kormányzati szerepet vállalni a választásokig. Ennyi volt, és most a választásokra kell koncentrálni. ” A transindex.ro portál arra vonatkozó kérdésére, hogy egy magyar ügy miatt bukott volna meg a kormány, nevezetesen a MOGYE miatt az RMDSZ politikai alelnöke így válaszolt: „Ez egy rossz vicc. Szó sincs róla, hogy egy magyar ügy miatt bukott volna meg a kormány, ezt különben csak azok használták fel, akiknek könnyebb volt egy ilyen indokkal átmenni egyik oldalról a másikra.”

De ne feledjük el az EMNP a jól ismert „a legjobb öröm a káröröm” mondás szellemében kiadott, Bukott a kormány, bukott az RMDSZ című sajtóközleményét sem. „Megbukott tehát a különben jobb sorsra érdemes Răzvan Mihai Ungureanu miniszterelnök által vezetett kormány, megbukott Markó Béla miniszterelnök-helyettes és Kelemen Hunor miniszter, az RMDSZ elnöke is és személyükben jelképesen megbukott az RMDSZ, valamint az általa immár másfél évtizede gyakorolt hatalom-orientált kamarilla-politika, amely egyre inkább csak a pozíciókról, a miniszteri és államtitkári bársonyszékekről szólt és egyre kevésbé a magyar közösség érdekeiről és megoldatlan dolgairól” – áll a Toró T. Tibor EMNP-elnök által aláírt kommünikében.

A politikusokon kívül a gazdaság is reagált a kialakult helyzetre: az euró mindjárt történelmi magasságba,  4,4010 lejes szintre ugrott, majd estére a 4,3900 lejnél nyugodott meg; a Nemzetközi Valutaalap, az Európai Bizottság és a Világbank küldöttsége a helyzet rendezéséig megszakította a tárgyalásokat a román féllel; a Fitch és a Moody's megnyugtatott, hogy a kormánybukás egyelőre nem befolyásolja Románia hitelminősítését, hiszen ők már a választási herce-hurcát eleve bekalkulálták legutóbbi – amúgy az átlagember számára fölösleges – minősítésükbe.

Megérezte a kormány bukását az euró (Fotó: Publimedia/Ovidiu Micsik)


A nyilatkozatok mellett az események pörögnek, Băsescu Victor Pontát nevezte ki új miniszterelnöknek, aki máris előállt a lehetséges miniszterek listájával.  Mariana Câmpeanu a munkaügyi, Eduard Hellvig a szállításügyi, Mircea Diaconu a kulturális és örökségvédelmi tárca várományosa lehet. Claudiu Doltu lenne az új pénzügyminiszter, Liviu Voinea a gazdasági, Daniel Constantin pedig a mezőgazdasági.  A védelmi minisztérium élére Corneliu Dobriţoiu kerülne,  az igazságügyi tárcát pedig Daniel Şova  vagy Ioan Chelaru vezetné.  Liviu Dragnea irányítani a belügyminisztériumot , Titus Corlăţea pedig a külügyért felelne. A zöld tárcát Carmen Moldovan vagy Nicolae Nemirschi vezetheti, a tanügyminisztérium élére két régi motoros Andrei Marga és Ecaterina Andronescu esélyes, az egézségügyi minisztériumot pedig Florian Popa vagy Nicolae Bănicioiu irányíthatja majd.

Victor Ponta már lobogtatja miniszterei listáját (Fotó: enational.ro)