Kedd, 2020. július 14.
ÖRS, STELLA napja
Menü

Köztér

Vasárnap, 2015. október 11. | F. I.

Soós nyerte az előválasztásokat


„Örömmel jelentem be, hogy Marosvásárhelyen az apátia a múltté, az előválasztásokra regisztráltak 45 százaléka járult az urnákhoz. Ezek a számok magukért beszélnek, és úgy gondolom, hogy legitimitást adnak” – jelentette ki Soós Zoltán, miután hivatalosan is bejelentették, hogy ő nyerte a marosvásárhelyi előválasztást. Az RMDSZ jelöltje a szavazatok 62,04 százalékát szerezte meg, ami abszolút számokban 2702 voksot jelent.

Az előválasztások választói névjegyzékébe a marosvásárhelyi magyar szavazópolgárok mintegy negyede, azaz közel 11 ezer személy kérte felvételét. Az urnákhoz azonban csak 4337 személy járult, ami a regisztrált szavazók közel 45 százaléka.

Az eredményhirdetés után tartott rögtönzött sajtótájékoztatón Soós azt mondta, „legfőbb céluk, hogy visszavegyük a várost”. „A mai győzelem a szövetség sikere is, nem kell szégyellnünk a tulipánt” – utalt Soós Zoltán arra, hogy a szövetség színeiben indult az előválasztáson. Hozzátette: máig az RMDSZ jelöltje voltam, holnaptól pedig minden marosvásárhelyi magyar jelöltje.

(Fotó: Facebook.com/RMDSZ, Maros megyei szervezet)

Soós Zoltán ellenjelöltje, az Erdélyi Magyar Néppárt színeiben induló Portik Vilmos 28,9 százalékos támogatottságot ért el, ami abszolút számokban 1259 voksot jelent. Az eredményhirdetés utáni sajtótájékoztatón gratulált a győztesnek, azonban hozzátette, „Soós Zoltán jelölttársamtól függ, hogy Marosvásárhely lesz-e ennek az előválasztásnak a nyertese”. Hangsúlyozta: még mindig csak szóbeli egyezség van arról, hogy választási koalíció lesz az előválasztást szervező pártok között. „Soós Zoltán a győzelemmel felelősséget is vállalt, pártján belül meg kell győzze a kétkedőket” – jelentette ki Portik Vilmos. Az EMNP politikusa azt mondta, figyelmeztető jel az RMDSZ számára, hogy az előválasztáson részt vevők közel 40 százaléka nemet mondott a tulipános pártpolitikára.

Újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, az EMNP számára a választási koalíció az egyetlen elfogadható megoldás a közös indulásra, de erről az RMDSZ ellenállása miatt mindeddig nem született egyezség. Arra a kérdésre, hogy amennyiben nem sikerül megegyezni az RMDSZ-el, lesz-e a néppártnak polgármesterjelöltje a jövő évi helyhatósági választáson, Portik kijelentette: „Csak azt tudom mondani, hogy én nem leszek polgármesterjelölt”.

Barabás Miklós, aki civilként indult az előválasztáson, a voksok 8,83 százalékát kapta meg, ami abszolút számokban 384 szavazatot jelent. Az eredményhirdetés után úgy fogalmazott: nagy sikerként könyveli el az általa elért eredményt. „Indulásomat, részvételemet az előválasztáson történelmi jelentőségűnek tartom, ezzel sikerült bebizonyítani egyrészt a marosvásárhelyi  magyaroknak, másrészt magamnak, hogy lehet politikai  pártok támogatása nélkül, aktívan részt venni közösségi ügyekben. Úgy érzem, hogy a rám szavazó marosvásárhelyieknek elegük van a 25 éve fennálló politikai hegemóniából, a szűk látókörű pártpolitikából és ezt elég határozottan meg is üzenték. A végső eredmények tükrében úgy látom, hogy  visszavonhatatlanul sikerült megbontani a marosvásárhelyi politikai egyeduralmat” – fogalmazott Barabás Miklós. Azt mondta, a továbbiakban azon az úton megy tovább, „amely a marosvásárhelyi magyarságnak a felemelkedését szolgálja”.