Péntek, 2020. június 5.
FATIME napja
Menü

Köztér

Vasárnap, 2013. április 14. | Puskás Eszter

Európai gyerekek online


A fiatalok online lehetőségeiről, az online „bullying”-ról (erőszakoskodás), és az online szexuális viselkedésről is tartottak előadást a Sapientián szervezett Új Média Konferencián. A témákat azEU Kids Online projekt három romániai résztvevője – Tőkés Gyöngyvér (Sapienta EMTE), Anca Velicu (Román Akadémia), és László Éva (Babeș-Bolyai Tudományegyetem) – mutatta be.

Az EU Kids Online egy olyan multinacionális projekt, amely az internet gyerekekre való hatását kutatja. Ez a nemzetközi kutatás leginkább az internet veszélyeit, az ott fellelhető kockázatokat és lehetőségeket vizsgálja. Huszonöt ország vesz részt ebben a projektben (közöttük Románia is), ezeket pedig a London School of Economics koordinálja. A kutatás alanyai a 9 és 16 év közötti fiatalok.

2007-ben alakult meg ez a kutatási hálózat és azóta három hulláma volt. Az első, 2007-2009 között, általánosan mérte fel az internet használati szokásokat. A második, 2010 és 2013 között, a kockázatok és a veszélyek vizsgálatára fektette a hangsúlyt, egy kvantitatív, mennyiségi jellegű kutatás volt. A harmadik, amely még folyamatban van 2011 óta, egy kvalitatív, minőségi jellegű kutatás, azt vizsgálja, hogy mit jelent a gyerekek számára a veszély. Románia csak a második hullámba kapcsolódott be, azóta többen is dolgoznak a projektben, magyarázta a vasarhely.ro-nak Tőkés Gyöngyvér, a projekt egyik romániai résztvevője.

Tőkés Gyöngyvér

Előadása a fiatalok online lehetőségeit vette számba. A kutatás eredményeképp egy úgynevezett lehetőséglépcsőn osztották el azok a tevékenységeket, amiket a fiatalok az interneten végeznek (pl. tanulás, videók nézegetése, másokkal való kommunikálás, online játszás, filmek/zene letöltése stb.). Attól függően, hogy ezek közül hány tevékenységet végez egy felhasználó lehet egészen kezdő, kísérletező, illetve tudatos internethasználó. A legnagyobb veszélynek a kísérletező felhasználók vannak kitéve. A romániai fiatalok között körülbelül egyharmad/egyharmad/egyharmad arányban vannak a kezdők, a kísérletezők és a tudatos felhasználók.

Anca Velicu egy sokaknak ismerős témát járt körbe: a fiatalkori zaklatást, népszerű angol kifejezéssel élve, „bullying”-et. A  „bullying” ismertetőjegye az ismétlődés és a három fél jelenléte: az erőszaktevő, az áldozat, és a szemtanú. Az online felületek olyan lehetőségeket nyújtanak, amiket a potenciális zsarnokoskodók ki tudnak használni. Az egyik ilyen lehetőség a határtalanság: bármikor be lehet törni valakinek az e-mailjei közé, vagy a közösségi oldalon megalázó üzeneteket, képeket küldeni neki. A másik lehetőség pedig az anonimitás: nem muszáj az illető zaklató felfedje a kilétét, teljesen láthatatlan maradhat, hogy a gyerek még azt se tudja, hogy kivel áll szemben. A vizsgált országok közül Romániában az egyik legmagasabb az online erőszaktevők aránya.

Anca Velicu

László Éva előadásában a fiatalok online szexuális viselkedéséről beszélt. Az interneten a fiatalok számos esetben találkozhatnak olyan tartalmakkal, amelyekre még nincsenek felkészülve, hisz nem alakultak még ki azok a készségeik, amelyek segítenének ezeknek a tartalmaknak a feldolgozását. Ugyanakkor problémát jelent az is, hogy a szülők nem figyelik, hogy hol szörföznek gyerekeik, emellett pedig a veszélyt is alábecsülik.  Az egyik legelterjedtebb jelenség a sexting – a sex és a texting (üzenetváltás) szavak összevonásából származik a név –, azaz a szexuális tartalmú üzenetküldés. A másik elterjedt jelenség pedig a pornográf képek, videók könnyű elérhetősége.

László Éva

„Minden tanulmány végén egy stratégia ajánlat van ezeknek a veszélyeknek az elkerülésére és megelőzésére. Ezek lehetnek prevenciók, oktató programok. Az, hogy a politikum mit kezd vele, már nem tőlünk függ” – foglalta össze a kétkedőknek az EU Kids Online projekt hasznát az előadások végén Tőkés Gyöngyvér.

(Fotók: facebook.com/ujmedia)