Péntek, 2020. augusztus 14.
MARCELL napja
Menü

Köztér

Péntek, 2013. szeptember 13. | Szerk.

Ez vár jövő héten a Kultúrpalotában


Böjte Csaba, a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar előadása és Kőrösfői-Kriesch Aladár emlékest a Kultúrpalota 100 éves évfordulóján.

Szeptember 16-án, 18 órától a Kultúrpalota nagytermében Böjte Csaba, ferences rendi szerzetes szólal fel Bethlen Gábor szellemében, a kiegyezésről, a megbékélésről. Az est meghívottja a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar, akik egyházi és világi dalokat fognak előadni.

A Marosszéki Kodály Zoltán Gyermek és Ifjúsági Kórus szovátai és felső-nyárádmenti gyerekekből áll, létrehozói és vezetői a szovátai Boldogasszony Iskolanővérek. Repertoárjukban a reneszánsztól napjainkig egyházi és világi műveket találni. A kórus az európai kóruséletben elismert együttessé vált az utóbbi években, nemzetközi kórusversenyeken első díjakat szerzett több alkalommal Magyarországon, Ausztriában, kórusfesztiválok hívták meg Olaszországban, Szlovéniában és Németországban. Néhány napja érkeztek haza a németországi Wolfenbüttelből, az európai ifjúsági kórusmuzsika ünnepéről. Kórusvezetők: Czakó Gabriella és Nagy Éva Vera, iskolanővérek.

Körösfői-Kriesch Aladár festőművész születésének 150.,és a Marosvásárhelyi Kultúrpalota megnyitásának 100.évfordulója alkalmából 2013.szeptember 18-án 20 órakor kerül sor a Szépség szerelmese, Körösfői-Kriesch Aladár emlékestre a Kultúrpalota Kistermében.  Az emlékesten jelen lesz a művész unokája (Kriesch György, művészettörténész) és dédunokája (Kriesch Barbara, hárfaművész), hogy egy művészettörténeti előadás keretében bemutassák a mester életét és munkásságát, hárfajátékkal egybekötve.

Körösfői-Kriesch Aladár, festő, szobrász, iparművész, a magyar szecesszió mestere, a gödöllői művésztelep alapítója és az Iparművészeti Iskola tanára. Többek közt neki köszönhetjük a Kultúrpalota falait díszítő faliképeket és ő tervezte a Kultúrpalota homlokzatát ékesítő Hódolat Hungáriának című mozaikot is.