Szerda, 2020. szeptember 30.
JEROMOS napja
Menü

Köztér

Szerda, 2014. március 12. | Szerk.

Ez vár március 15-én


A hagyományos programok mellet idén is rendkívüli rendezvénysorozattal ünnepli március 15-ét az RMDSZ Maros megyei és marosvásárhelyi szervezete.

Az ünnep napján 12 órától a Bernády téren, a Bem-emlékplakett koszorúzására kerül sor. Ezzel emlékezünk Bem Józsefre, aki 1848 júliusában Teleki Domokos házában szállt meg majd innen indult Petőfi Sándor kíséretében a fehéregyházi csatába.

14 órától, a Postaréten a Székely vértanúk vesztőhelyénél teljes pompájukban vonulnak fel a Maros megyei hagyományőrző huszárok Miholcsa József, az erdélyi huszárcsapatok parancsnokának vezetésével. Az ünnepségen résztvevők a huszárcsapatok bemutatása mellett, közelről is megnézhetik Bem József kardját is. Eddig még soha nem hallott, tizennégy Maros megyei hivatásos kórus felállásban szólalnak meg több száz torokból a jól ismert Kossuth nóták; a Szózat és nemzeti himnuszaink. A színes kulturális műsort és ünnepi beszédeket koszorúzás követi.

Délután 18 órától a Könyv és gyertya ünnepi gálával folytatódik a március 15-i rendezvénysorozat a Kultúrpalotában. A rendezvényen azokat a Maros megyei személyeket, tüntetik ki, akik kiemelkedő módon segítették a magyarságot, szorgalmazták az itthon maradást, szakmai felkészültségükkel segítették a közösség előre menetelét, valamint kiemelkedő munkát végeztek közösségünkért. A Könyv és Gyertya díjat a Maros megyei RMDSZ, fennállásának 25. évfordulója alkalmából alapította. A kitüntetés 1990. február 10-én, a kisebbségi jogok védelméért meghirdetett könyves-gyertyás néma tüntetés emléke előtt tiszteleg. A díjátadót követően a magyar szabadságharc ihlette költemények hangzanak el Győrfi András,Kilyén Ilka, Sebestyén Aba, Tollas Gábor marosvásárhelyi színművészek előadásában. A műsor keretében Buta Árpád Attila énekes is fellép. A gálát a nyárádszeredai Bekecs néptáncegyüttes fellépése zárja.