Vasárnap, 2019. augusztus 25.
LAJOS, PATRÍCIA napja
Menü

Köztér

Csütörtök, 2014. szeptember 25. | Szerk.

Ezer lejbe fáj a skótbarátság. Fejenként


A Maros megyei csendőrség ezer lejes bírságot szabott ki mindazoknak a személyeknek, akik szeptember 16-án villámcsődületen fejezték ki, hogy támogatják Skócia függetlenségét.

A megmozdulás igazoltatott résztvevőinek az elmúlt napokban kézbesítették a bírságolási jegyzőkönyvet. A bírság indoklásában az áll, hogy be nem jelentett gyülekezést szerveztek Marosvásárhely főterén, és részt vettek a megmozduláson. Az érintettek kijelentették: nem fizetik ki a bírságot, és bíróságon keresnek jogorvoslatot.

Valentin Bretfelean, a marosvásárhelyi helyi rendőrség vezetője már a megmozdulás napján kijelentette: nem spontán eseményről volt szó, hiszen azt napokkal korábban meghirdették, és a megmozdulás szervezői is azonosíthatók. A helyi rendőrség parancsnoka nyomatékosította: ha háromnál több személy vesz részt egy eseményen, az a törvény értelmében gyülekezésnek számít, és engedélyköteles.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) kezdeményezésére Marosvásárhelyen, Csíkszeredában, Gyergyószentmiklóson és Sepsiszentgyörgyön is mintegy 25-30-an gyűltek össze kedd este, hogy villámcsődülettel fejezzék ki, támogatják Skócia függetlenedését. A tüntetők Skócia függetlenségét hirdető feliratokat tartottak, székely és skót zászlót lobogtattak. A csődületek negyed óra után feloszlottak. A marosvásárhelyi villámcsődületen legalább ugyanannyi rendőr és csendőr jelent meg, mint tüntető, és a megmozdulás valamennyi résztvevőjét igazoltatták.

Az EMNT hatósági túlkapásnak minősíti a villámcsődületen résztevők igazoltatását és megbírságolását. „Az elmúlt időszakban több olyan előzetes bejelentés nélküli flashmob valósult meg városunkban, amelyek valamilyen társadalmi kérdésben a közösség véleményét felmutatták. Egy demokratikus jogállamban az ilyen jellegű közösségi megmozdulásokat az állam a civil társadalom közéletben való részvételének, szerepvállalásának, a civil kurázsi megjelenítésének tekinti” – írja a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményben Cseh Gábor, az EMNT és Portik Vilmos az EMNP Maros megyei elnöke.

A villámcsődület azon résztvevőit, akik ebben az ügyben érintettek, arra biztatják, hogy a büntetés kifizetése helyett csatlakozzanak fellebbezési szándékukhoz, és a fellebbezési eljárással kapcsolatos információkért keressék fel az EMNT irodát. (mti/vasarhely.ro)