Kedd, 2020. július 14.
ÖRS, STELLA napja
Menü

Köztér

Csütörtök, 2015. május 14. | Csonka Helga

Fakivágás, engedély nélkül


Megbolygatta a vásárhelyi lakosokat a polgármesteri hivatal legújabb akciója. A város egyik büszkeségének tekintett Vár sétányon felzúgott a láncfűrész és egy száz éves japán akáccal máris kevesebb lett a város.

Targu Mures / Marosvasarhely - 14.05.2015 @ 10:30.Pe cand in toata lumea se planteaza, aici se taie. Pe cand in toata lumea se vrea verde, aici se vrea beton.Pe cand in toata lumea se gandeste, aici se face fara cap.PS: este inregistrarea mea, dar (chiar va rog) sa dati share.

Posted by Csongor Barabás on 2015. május 14.
 

Az ok egyszerű: hétfőtől piactér és parkoló kialakításába kezd az önkormányzat. Már csak azért is, hogy érezzék jobban magukat a középkori várba látogató moldvai és havasalföldi turisták.

Az, hogy nem volt engedély fakivágásra, nem számít. Mint ahogy az sem, hogy egy teljesen egészséges és nem mellékesen száz éves fától szabadították meg a bulevárdot.

„Az én hibám ez, kicsivel hamarabb vágattam ki, mint ahogy az engedélyek meglettek volna. Ezért lehet megbírságolnak, megbüntetnek. Állok elébe” – ezt nyilatkozta az Erdélyi Magyar Televízió Híradójának Mircea Moldovan, a Marosvásárhelyi Közterület Fenntartó Osztály igazgatója.

A környezetvédők részéről nem maradt el a Facebook-kritika. A retardáltak, inkompetensek, idióták típusú jelzők szinte mindenikével találkozhattunk a közösségi oldalon. A helyszínen ténykedő favágókat kevesen kapták el. De amúgy is: ők csak parancsot hajtottak végre. Amelyben egyébként három fa kivágása szerepelt, úgyhogy a történetnek ezzel nincs vége.

A fakivágási akciót Andreas Moser világutazó blogger sem tűrte szó nélkül. Mint írja: rettentően dühös az önkormányzatra, amely ellentmondó információkat közölt Vár sétány terveivel kapcsolatban.

(Fotó: Barabás Csongor)

Amint arról beszámoltunk, Andreas Moser Európa legromantikusabb sétányának tartja a marosvásárhelyi bulevárdot. A blogger egy tavaly novemberi bejegyzésében áradozott a városunk sétányáról. Azt írja, világutazóként számos helyen megfordult már, mégis úgy tartja, hogy ez a hely Európa legszebb és legromantikusabb sétánya. „Amikor itt sétálok, a hollywodi barátaimra gondolok, hogy milyen jó helyszín lenne ez az utca a filmforgatásaik számára” – áradozott írásában Moser.

Azt mondja: ma láncfűrésszel zúzták szét Marosvásárhely egyik legszebb látványát.

„Tegnap még így nézett ki a Marosvásárhely Vár sétánya. Zölden, békésen, frissítően és romantikusan. Egy hely ahol leülhetsz, gondolkodhatsz, relaxálhatsz, olvashatsz, beszélgethetsz és cigizhetsz. Egy hely, ahol a gyerekkori emlékek életre kelnek és ahol új emlékek jönnek létre. Ma reggel láncfűrészek ordítottak. Az első lépés ennek az idilli hely elpusztítása volt. Az első lépés a sétány megsemmisítésében, amely nem csak Romániában, hanem egész Európában egyedi. Az első lépés hogy tönkretegyék Marosvásárhely lelkét és szívét. Az első lépés, hogy olyanná váljon ez a város mint bármelyik más, ammóniával a levegőben” – fakadt ki a blogger mai bejegyzésében.

Moser azt írja, hogy nemcsak a városvezetésre dühös a fák megcsonkítsa miatt, hanem az itt lakó emberekre is, akik nem tesznek semmit azért, hogy ezt megállítsák, akik azt mondják „nem tehetünk semmit”. A blogger arra kéri azokat, akik törődnek a Vár sétány fáinak a sorsával, menjenek ki a helyszínre, öleljenek meg egy fát, védjék meg őket.

A tanácsülésen egyébként úgy döntöttek, hogy a két fa esetében az elkezdett vágást be kell fejezni.