Csütörtök, 2020. április 9.
ERHARD napja
Menü

Köztér

Péntek, 2012. augusztus 10. | Nagy J. Attila

Feri Attila, két ország olimpikonja


Mióta 1936-ban Hazai Kálmán vízilabdázó személyében az első marosvásárhelyi sportoló részt vett az olimpiai játékokon, igaz Magyarország képviseletében, még számos esetben előfordult, hogy városunk szülöttei nem Romániát képviselték a legrangosabb megmérettetésen.

A már említett Hazain kívül, aki még a Magyarországhoz tartozó Marosvásárhelyen született, így magyar válogatottsága nem annyira meglepő, a többiek mind román érában születtek és később váltottak hazát. Így a tornász Kövi-Zalai Mária Magyarországot képviselte, az asztaliteniszező Nemes Olga a (nyugat-)német színeket három olimpián, a párbajtőröző Vánky Péter pedig Svédországot négyen. A londoni olimpián pedig Horvátországot reprezentálta az a Cornelia Molnár (Vaida) asztaliteniszező, aki szintén Marosvásárhelyről indult és tizenegynéhány éves korában váltott hazát. Az egyetlen, akinek alkalma volt úgy Románia, mint fogadott hazája képviseletében (ez esetben Magyarország) részt venni a játékokon az Feri Attila súlyemelő.

Feri 1968-ban született Marosvásárhelyen, és a szomszédos faluban, Marosszentkirályon nevelkedett. A hazai korosztályos versenyek megnyerése után első jelentős nemzetközi sikere 1990-ben történik, amikor az ifjúsági Európa-bajnokságon bronzérmet szerez. Ezt követi 91-ben és 92-ben a felnőtt Balkán-bajnokság megnyerése és 23 évesen az első olimpiai részvétel, Barcelonában.

Az ötfős román állomány tagjaként Feri Attila ezen az olimpián nem vallott szégyent,  130 kg-os szakítógyakorlata és 160 kg-os lökésgyakorlata egyaránt a 10. helyet jelentette, az összesített 290 kg-os teljesítmény pedig a 12. helyhez volt elegendő, úgy hogy hármas holtversenyben az amerikai és az albán sportolóval őt rangsorolták a legalsó pozícióba, mint a legnehezebbet közülük. Sajnos érmet nem, de egy komoly sérülést sikerült begyűjteni Feri Attilának az olimpián, a lökésgyakorlat második emelésénél, 170 kg-on ínszalagszakadást szenvedett. Ha ez a kellemetlenség nem következik be és a tervezett súlyt ki tudja lökni, akkor akár a 6. helyet is megszerezhette volna.
1993 a váltás éve Feri Attila számára, aki a szintén súlyemelő, szovátai származású, Farkas Zoltánnal áttelepedik Magyarországra, mégpedig Nyíregyházára. Mindketten két alkalommal képviselik a piros-fehér-zöld színeket az olimpiai játékokon, Feri 1996-ban és 2004-ben, Farkas 1996-ban és 2000-ben.

1994 hozza el számára az első sikert, immár mint magyarországi versenyző, a világbajnokságon lökésben aranyérmet szerez, de gyengébb szakítás teljesítményének köszönhetően összetettben nem lesz érmes.

Feri Attila karrierjének csúcsát kétség kívül az 1996-os atlantai olimpia jelenti, amikor is 340 kg-os összetett eredményével bronzérmet szerez egy olyan versenyen, ahol a kínai Zhan Xugang 357,5 kg-al új világcsúcsot állít be. Lévén, hogy az olimpiai játékokon, a többi versenytől eltérően csak összetettben hirdetnek eredményt, a szakítás és a lökés fogásnemeit külön nem díjazzák, így Feri Attila „csak” egy bronzéremmel gazdagodik, lökésben elért második helye csak a statisztikák szempontjából jegyzendő, de ezüst érmet nem jelent.

Ezen sikeréért számos elismerésben is részesült, többek között Göncz Árpád köztársasági elnök a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt kitüntetést adományozta számára.

Feri Attila bronzérmet jelentő lökésgyakorlata (1996, Atlanta)

Karrierjének fontos elemei maradnak ezután is a bronzérmek, hisz amíg a magyar országos bajnokságon egyeduralkodó (1993-2001 között csak 95-ben nem lesz bajnok), addig a nemzetközi szereplésein (Európa- és világbajnokságok) szinte kivétel nélkül mindig a harmadik hely az övé.

2000-ben az olimpián nem számolnak vele, majd ez követi 2001-ben az aktív sporttól való visszavonulása. De mindez nem tart sokáig, hisz csakazértis alapon bebizonyítja, hogy idős versenyző nem vén versenyző, és 35 évesen Athénban ismét a küzdőtérre vonul. Igaz korábbi versenysúlyát nem sikerült visszaszereznie, így a könnyűsúlyból (70 kg) átnyergel a középsúlyúak (77 kg) táborába. A tisztes helytállás ezen az olimpián sem marad el, így a 25 induló versenyzőből 355 kg-os összetett eredményével a 7. lesz, alig lemaradva a pontszerző helyekről. Ismét gyengébb szakítása eredményezi azt, hogy az éremszerzés elmaradt, hisz kedvenc fogásnemében, lökésben ő lesz a második, de az ezüstérem a már ismertetett okok miatt most is elmaradt.

Magyar olimpikonok. Feri Attila jobbról az első

Az athéni olimpia után Feri Attila végleg visszavonult az aktív súlyemelői életből, de a sporttal való kapcsolata nem szakadt meg, egy időben,  Nyíregyháza labdarugó csapatának erőnléti edzőjeként tevékenykedett.