Csütörtök, 2020. július 9.
LUKRÉCIA napja
Menü

Köztér

Kedd, 2012. január 3. | Szerk.

Florea fizeti a tirgumures.ro nyelvleckéit


Több mint száz eurós bírságot kell fizetnie Dorin Florea marosvásárhelyi polgármesternek, mivel az Országos Diszkriminációellenes Tanács többszöri felszólítása ellenére sem kerültek fel a város hivatalos honlapjára egyes magyar nyelvű információk.
Az anyanyelvű tájékoztatást Romániában törvény írja elő. Az ügy bejárta az összes bírósági fórumot, de a városvezető a Legfelsőbb Bíróságon elvesztette a pert.  

Bustya Sándor 2009 szeptember 21-én szólította fel Marosvásárhely polgármesterét arra, tájékoztassa arról, miért nem kerül fel Magyar nyelven minden közhasznú és tájékoztató jellegű információ a polgármesteri hivatal által fenntartott tirgumures.ro oldalra.
Mint ismeretes, a helyi közigazgatásról szóló 215/2001-es törvény, valamint a Nyelvi Karta (2007/282-es törvény) értelmében az önkormányzatoknak a saját lakosságuk felé nyújtott szolgáltatásokat elérhetővé kell tenniük a nemzeti kissebségek nyelvén is, amennyiben a kisebbség aránya eléri a 20%-ot.
„Az 544/2001-es törvény értelmében a Hivatal kötelessége közzétenni a közérdekű információkat és a közzététel lehetséges formái közt megnevezi a saját weboldalt is. Az információkhoz való hozzáférés legegyszerűbb és leghatékonyabb módja lenne ez, s egy Marosvásárhely nagyságú város számára, a Hivatal számára nem kellene különösebb gondot jelentsen. Sajnálatos, hogy az információáramlás korában a weboldal román változatába is botrányos késéssel kerülnek fel a közérdekű információk” – írja a polgármesternek címzett levelében Bustya Sándor.

A 2011. december 22-én feltöltött anyag magyar nyelvű változata még fordítás alatt áll

Mivel a polgármester nem válaszolt Bustya Sándor levelére, az az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz fordult. A CNCD figyelmeztette Dorin Floreát, hogy kötelessége a levélre válaszolni illetve, hogy a honlap információit tegye magyar nyelven is elérhetővé.
Dorin Florea azonban a többszöri felszólítás ellenére sem gondoskodott erről, így az eset bíróságra került. A Maros megyei táblabíróság még a polgármester javára ítélt, mondván, nem sérült a panaszos tájékoztatáshoz való joga: román állampolgár lévén megérthette a román nyelvű tájékoztatást. A Legfelsőbb Bíróság viszont döntésével elismerte: a kisebbségieknek joguk van az anyanyelvük használatához.
„Ez egy független jog, ezt gyakorolni lehet, eltekintve attól, hogy valaki ismeri, vagy nem az ország hivatalos nyelvét” – hívta fel a figyelmet Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke.

„Nincs mit kommentálnom. Kifizetem és kész. Mit tehetnék? Egy kis félreértésről volt szó, azóta rendben felkerülnek az anyagok a honlapra. Ez van: ha hibázol, fizetsz. Még szerencse, hogy a bírság nem túl nagy” – reagált Dorin Florea.

A panaszos szerint azonban továbbra is hiányos a honlap magyar változata, ezért a Legfelső Bíróság precedensértékű ítéletének birtokában kártérítési pert fontolgat a polgármester ellen.

A marosvásárhelyi önkormányzat weboldalának ügyét egyébként az elmúlt évek során háromszor vizsgálta az CNCD. Míg 2007-ben és 2008-ban hivatalból indult kivizsgálás, 2009-ben egy magánszemély panasza nyomán vizsgálták az akkor aktuális állapotokat. Mindhárom alkalommal megállapították a polgármester vétkességét és elmarasztalták azért, hogy a város weboldalán nincs közzétéve magyar nyelven is minden olyan közérdekű információ, ami román nyelven megtalálható a weboldalon, azonban csak ez utóbbi alkalommal büntették pénzbírsággal az anyanyelven nyújtandó szolgáltatás megtagadásában vétkesnek talált polgármestert.