Csütörtök, 2020. július 9.
LUKRÉCIA napja
Menü

Köztér

Kedd, 2011. december 6. | Szerk.

Florea megapolisszá léptetné elő Marosvásárhelyt


Nyolc települést csatolna Marosvásárhelyhez Dorin Florea pogármester, aki keddi sajtótájékoztatóján kijelentette a város növelése érdekében hamarosan párbeszédet kezdeményez a civil társadalommal, az egyetemi közeggel és a politikummal. Florea azért is szeretné minél hamarabb gyakorlatba ültetni elképzelését, mivel mint a népszámlálás során kiderül, a 20 ezer fővel csökkent városnak kevés az esélye arra, hogy a létrehozandó Központi régió fővárosa legyen. Az előljáró felvetésének megvalósulásával ugyanis a 150 ezerről 130 ezer alá apadt lélekszám hirtelen 200 ezerre duzzadna, és Marosvásárhely területe a jelenlegi ötezer hektárról szinte harmincezerrel bővülne. Amint arról beszámoltunk, Marosvásárhely lakossága akár húszezer fővel is csökkenhetett. A 2002-es népszámlálás során 150 041 lakost írtak össze Marosvásárhelyen, az idei népszámláláson 130 ezer alá csökkent az összeírt személyek száma.
Eddig Maros megye 51 településéről lehet tudni részleges adatokat. Ezek közül 32 településen 50 százalék feletti a magyarság számaránya, négy településen pedig 40 és 50 százalék közötti.
Az előző népszámlálási adatokhoz képest több a magyar nemzetiségű lakos például Székelyberén, Erdőszentgyörgyön, Vajdaszentiványon és Balavásáron, kevesebb viszont a magyarok aránya Sóváradon, Jedden, Koronkán, Ákosfalván és Marosszentannán is. Számos településen nagy arányban nőtt a roma lakosok száma, így például Szászrégenben, Mezőbándon, Kerelőszentpálon, Nyárádkarácsonyfalván, Marosludason és Nagyernyében is.

Dorin Florea úgy gondolja, már tavasszal népszavazást lehetne tartani Marosvásárhely megapoliszosodásáról.

A szóban forgó nyolc település – Marosszentanna, Marosszentkirály, Nyárádtő, Maroskeresztúr, Dózsagyörgy, Koronka, Jedd és Marosszentgyörgy – előljárói  nem rajonganak az ötletért, annak ellenére hogy a PDL-s politikus szerint az egyesítés a falvak hasznát is szolgálná, hiszen a város szintjére lehetne emelni a kisebb településeket.

(Fotó: panoramio.com/Dénes László)

A PDL-s politikus történelmi pillanatnak nevezte egy nagy és rendkívül erős közigazgatási egység létrehozásának időpontját, amely érdekében „Azon kívül, hogy az út mentén kihelyezte a táblákat, az elmúlt hat év alatt a megyei önkormányzat semmit nem tett. Ha nem lépünk továbbra is másod- vagy harmadrangú város maradunk” – érvelt elképzelése mellett Dorin Florea.

A demokrata-liberális párti politikus szerint az egyesülés nem csak a megyeszékhely, hanem a falvak hasznát is szolgálná. Megítélésében hamarosan véget lehetne vetni a középkori állapotoknak, és a város szintjére lehetne emelni a kisebb településeket.
„Itt a lakosság dönt, a tavasszal pedig meg lehet rendezni a népszavazást. Egyelőre Nyárádtőn és a további hét községben. Máskülönben én elvártam volna, hogy ezzel az ötlettel az RMDSZ rukkoljon elő” – válaszolta Dorin Florea arra a kérdésre, hogy szerinte hogyan fogadják majd ötletét a peremközségek RMDSZ-es vezetői. Ugyanakkor az előljáró felszólította az RMDSZ-es politikusokat is, hogy a lakosság érdekét helyezzék a párt érdekei fölé és támogassák elképzelését, mely mind Marosvásárhely, mind a környező falvak javát szolgálná.

(Fotó: panoramio.com/Dénes László)

A Krónika napilap megkereste a község polgármestereit, akik gyakorlatilag a napilaptól értesültek a marosvásárhelyi polgármester tervéről. „Miért kellene elrontani azt, ami jól működik?” – kérdezett vissza Nagy Márton, Koronka polgármestere a Krónika kérdésére. Mint mondta, az ő települése a megye egyik leggazdagabb és legdinamikusabban fejlődő közigazgatási egysége, amely sem kormányzati támogatásra, sem Florea segítségére nem szorul. Ugyanakkor a kevésbé gazdag és kevésbé gyors ütemben fejlődő Dózsagyörgy is elutasítaná a metropoliszra vonatkozó terveket. „Nem elég, hogy a dózsagyörgyi bácsika földügyekben Vásárhelyre jár, egyéb kis intéznivalóért is odamenjen?” – méltatlankodott Iszlai Tibor, aki kivitelezhetetlennek tartja a kilenc település összecsatolását.
De nemcsak a magyar polgármesterek utasítják el a felvetést, hanem például Vasile Tătar jeddi előljáró sem lát semmi előnyt a falvak számára a várossal való egyesülésben.

Koronkai látkép

A 200 ezer lakosú metropolisz létrehozásának ötletét a marosvásárhelyi polgármester már az év nyarán felvetette, azzal indokolva elgondolását, hogy Marosvásárhely az ország első SMURD állomásával rendelkezik, itt van a Transilvania repülőtér, az ország egyik legjobb orvosi egyeteme, valamint két autópálya is érinteni fogja a várost, tehát sok minden adott ahhoz, hogy Marosvásárhely a Központi régió fővárosa legye. Ennek érdekében pedig tenni is kell, egyik lépés pedig a falvak megyeközponthoz való csatolása lehetne – érvelt a politikus.