Kedd, 2019. október 22.
ELŐD napja
Menü

Köztér

Szombat, 2014. december 13. | F. I.

Frunda: a senki földjére lép az RMDSZ


A kormányon maradás fontosságát hangsúlyozta a Novum Forum frakció nevében tett SZKT-felszólalásában Frunda György. Victor Ponta személyes tanácsadójaként tevékenykedő volt RMDSZ szenátor, aki a szövetség első államfőjelöltje volt, kijelentette: „Szövetségünk kritikus helyzetben van. Soha nem volt ilyen kevés polgármesterünk, helyi és megyei önkormányzati képviselők. Soha nem volt ilyen kevés képviselőnk és szenátorunk. Soha nem kaptunk ilyen kevés szavazatot államfőválasztáson” – figyelmeztetett Frunda, aki szerint ennek nem az a magyarázata, hogy a szövetség részt vett a kormánykoalícióban.

„A kormányzás egy olyan eszköz, amelyet fel kell használnunk” – hangsúlyozta az RMDSZ politikusa, emlékeztetve arra, hogy a kormány támogatta a székelyföldi régiókat,a szimbólumainkat. „Most ezekről az eszközről lemondunk. Kilépünk a koalícióból, a választóink kedvéért” - fogalmazott.

Meglátása szerint nem a választók a hibásak, hanem a szövetség, amely nagy hibát követett el akkor, amikor sorozatban a választók belátására bízta a döntéseket. „Hiba az, hogy sokszor az emberek okosságára, belátása bíztuk a döntést, legyen szó Basescu felfüggesztéséről, vagy a székely zászlós tüntetésről, vagy a székelyek nagy meneteléséről. Hiba volt az emberekre bízni, hogy kire szavazzanak. A rossz döntés kevésbé rossz, mint a bizonytalan” – fogalmazott felszólalásában Frunda György, aki szerint hiba volt, hogy a RMDSZ keveset vett részt a román belpolitikában, keveset nyilatkozott külpolitikai kérdésekben.

„Politikai vezetőknek ereje kell legyen kritikus pillanatokban dönteni” – hangsúlyozta a politikus, aki az SZKT-tagok figyelmébe ajánlotta, hogy nézzék meg, hová lép a szövetség a kormányból.

„Nem jó döntés az, hogy kilépünk a kormánykoalícióból. Ha kilépünk, hová megyünk. Nem ellenzékbe lép a vezetőségünk, hanem a senki földjére. Bejelentettük, hogy megszavazzuk az új kormányt, a költségvetést. De akkor miért lépünk ki?” – tette fel a kérdést Frunda, aki szerint a kormányból való kilépéssel a szövetség elveszíti az egyik legfontosabb eszközét, ami eddig volt a többséggel szemben, a „becsületes kiállást”.

Meglátása szerint nem nyertünk abból, hogy Klaus Iohannis nyert. „Pár hónap múlva rá fogunk jönni, hogy nem fogja megoldani azokat a kisebbségi kérdéseket, amiket Victor Ponta megoldott volna” – véli a miniszterelnök személyes tanácsadója, aki szerint magyarok nem álltak át más párthoz, közömbösek, nem érdekeljük őket. „Ha nem tudjuk újrakovácsolni azt, hogy fiatalok és tapasztaltak továbbvigyék az RMDSZ, 2016-ban még rosszabb helyzetben leszünk” – figyelmeztetett az RMDSZ veterán politikusa.