Hétfő, 2020. február 24.
MÁTYÁS napja
Menü

Köztér

Szerda, 2012. október 24. | Nagy J. Attila

Gaga-buli. A tizenharmadik


Nagy várakozás előzte meg a hétfő esti Radio Gaga születésnapi bulit, hisz a 13-as számot, mely jelen esetben a rádió működési éveinek száma egyesek vajmi égi jelek alapján baljósnak vélik.

A pontban hét órakor megszólaló névadó Queen videoklipp után a színpadot Kakasi Miska vette birtokba, ezúttal jó barátja, a reggeli műsorok szókimondó rosszcsontja, kis Frici nélkül. A számvetés, a megemlékezés és a személyes vallomások percei voltak ezek, majd az a Nagy István lépet színpadra, ki az est legviharosabb tapsát kapta. A röpke egy hónapja szívműtéten átesett színész könnyeivel küszködve mondott köszönetet mindazoknak, akik a nehéz percekben imádkoztak érte, rá gondoltak és szeretetükkel azóta is táplálják őt.

Természetesen nem hiányzott a fellépők közül Frunda György sem, aki szenátori ruháját levetve – diszkurzusát azonban kevésbé – mesélt az indulás nehézségeiről, arról, hogy miért és hogyan lett tizenkilenc pályázó közül egyedüli magyarként részt vevő Gaga az Országos Audiovizuális Tanács döntése nyomán a 88 FM hullámhossz boldog tulajdonosa.

Nagy István és Frunda György – a Radio Gaga tulajdonosai

Ezen történelmi és nosztalgia bevezető után azonban a színpad urai a művészek lettek, hisz a lényeg azért mégiscsak a zenén és a bulin volt. Elhangzott még a felvezetőben, hogy nagy dilemma előzte meg ezen születésnapi hepajt, hisz lehetett volna Magna Cum Laude, Hooligans, Quimby vagy éppenséggel Bonnie Tyler is, de valami miatt (program és/vagy anyagiak) nem lett ezek közül egyik sem.

A szeptember 22-i budapesti Illés Lajos-emlékkoncert repetájaként került sor a marosvásárhelyi fellépésre. Az első koncerthez képest nem volt jelen Tolcsvay Béla, Szakcsi Lakatos Béla, a Benkó Dixieland Band, Malek Andrea vagy éppenséggel a Bolyki Brothers sem, de akik eljöttek azok is nagyszerűen szólaltatták meg a magyar beat-zene megalapítójának tartott Illés Lajos szerzeményeit.

Itt voltak az új generáció kedvencei, a faktorosok, Janicsák Veca és Kocsis Tibor személyében, a régi nagyok pedig a megszokottól eltérően, Varga Miki nem királyozva vagy véneurópázva, Homonyik Sándor a Koncz Zsuzsának írt Jelbeszédet énekelve, a kemény rocker Kalapács József (ez-Pokolgép, ex-Omen) pedig érzelmes, lágy bluest előadva.

Kalapács József 

De a transzilván jelleg is érvényesült a bulin, hisz a már lassan elmaradhatatlan Szabó Előd mellet itt volt az idén 25 éves születés napját ünneplő csíkszeredai Role együttes és annak két szólistája, Bodor Emese és Sántha Zsuzsa.

Janicsák Veca és Bodor Emese 

A sárga rózsa pedig kétszer is, úgy elején, mint a végén dalra fakasztotta a szép számú közönséget, sőt a szerencsések a rádiós-szenátor kezéből kaphattak egy-egy szálat ebből a virágból. Folytatás remélhetőleg egy év múlva...